nedstat_alt
All found 'Het Klokhuis' series on the internet


Aardbeving Aardbevingen valt niks tegen te doen. Ze ontstaan door het verschuiven van de aardplaten. Om te weten wat het allemaal aanricht, bootst Lotte een flinke beving na en meet ‘m op met een seismograaf.
Aaseters Aaseters zijn vleeseters. Ze eten het vlees en botten van hun prooi op. Hoe verteert een aasetersmaag deze zware kost? Verder doet Bart de aaseters-reuk en geurproef. En één aaseter mag natuurlijk niet ontbreken: de aasgier.
Aboriginals 1
Aboriginals 2
Achtbaan Een kijker is dol op achtbanen en bouwt ze ook zelf op de computer. Logisch dat de aflevering over deze pretparkattracties haar Klokhuisfavoriet is.
Acteur Acteren is een vak. Wat doet een toneelacteur om z’n rol te spelen. Hoe leert hij bijvoorbeeld z’n teksten?
Affiches Een affiche moet de aandacht trekken. En de vijf w’s van ‘wanneer’, ‘wat’ en ‘waar’ moeten er altijd op staan. Hoe verwerkt ontwerper Vic Hulshof de vijf w’s op zijn affiches?
Albino Albinisme levert trillende ogen en slecht zicht op, maar kan ook spierwit haar en een bleke huid geven. Margreet ontmoet drie albino’s en een oogarts legt uit wat albinisme nou precies is. In deze uitzending ook: Een liedje met Sita!
Alex De Wolf Illustrator Alex de Wolf tekent vooral dieren. Alex bestudeert regelmatig allerlei dieren in de dierentuin, maar om de beesten de juiste houding te geven oefent hij ook voor de spiegel of roept hij de hulp in van Dolores.
American Football Als je mannen met iets te brede schouders en een helm op achter een eivormige bal aan ziet hollen, dan heb je te maken met American Football. Het is een soort landje veroveren. Dolores komt alles over deze sport te weten bij de Arnhem Falcons.
Animatie Clip Animatieschool NIAF laat zien welke technieken er zijn voor animatiesfilms. Ze maken een speciale animatieclip voor een rap van Dolores. Twee-of driedimensionaal, ze kunnen met Dolores echt alle kanten op.
Animatie Studio Bij AnimationWorld Studios laten ze zien hoe ze animatiefilms maken met poppen of tekeningen. Maar alleen beeld is niet genoeg. Het geluid is bij een animatiefilm natuurlijk ook heel belangrijk. Ernst ziet wat een werk het is om The White Cowboy of Egoland te maken.
Anne Frank 1 In de week van de geschiedenis zendt het Klokhuis een tweeluik uit over Anne Frank. Het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven is over de hele wereld bekend. Anne heeft de oorlog niet overleefd. Haar beste vriendin Hanneli leeft nog wel. Margreet praat met haar over Anne’s leven.
Anne Frank 2 Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan twee jaar ondergedoken in het Achterhuis. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek. Uiteindelijk belandt ze toch in een concentratiekamp, waar ook haar vriendin Hanneli zit gevangen. Anne komt in het kamp om. Hanneli vertelt aan Margreet wat een nare tijd zij en Anne in het kamp hadden.
Anne Frank 3 Anne Frank zat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar ondergedoken in het Achterhuis. Daar schrijft ze haar wereldberoemde dagboek. Uiteindelijk belandt ze toch in een concentratiekamp, waar ook haar vriendin Hanneli zit. Anne komt in het kamp om. Hanneli vertelt aan Margreet hoe zij zich Anne herinnert. Hoe was hun leven voor en tijdens de oorlog?
Appelsap Hoe maak je van appels appelsap? Margreet helpt in de boomgaard een handje met plukken en ziet daarna in de fabriek hoe van de appels sap wordt gemaakt. Dat is wel even iets anders dan een appeltje schillen.
Arno Koenen Playmobiel, Delfts Blauw of mozaïek: je vindt het allemaal terug bij Arno Koenen. Hij maakt van computeranimaties vaak enorme kunstwerken, zoals een mozaïektunnel voor een school.
Artbike Nederland is een fietsland. Van stadsfiets tot mountainbike: de fietser heeft keus genoeg. Maar wie echt een vet model wil kan z’n fiets laten pimpen Margreet laat een zogenaamde bling-blingshopper bouwen met onder andere een bananenzadel en een ‘ape-hanger’-stuur. Maar fietste het ook lekker, zo’n art-bike?
Artoonist Luuk Bode is een schilder die vooral van strips en muziek houdt. Op z’n doeken zijn dan ook allerlei verwijzingen terug te vinden uit de strip- en muziekwereld.
Atletiek 1 Atleten van de tien- en zevenkamp moeten verschillende atletiekonderdelen goed beheersen. Hoe worden de werponderdelen getraind, zoals kogelstoten en speerwerpen?
Atletiek 2 Margreet gaat naar de atletiekbaan. Ze wil weten hoe een zeven- en een tienkamper trainen voor de springonderdelen. En wat moeten atleten allemaal eten om goed te presteren?
Auto Hoe mooi en snel de nieuwste modellen ook zijn, een auto is en een blijft een koets met vier wielen en een motor erin. Maar hoe zit dat nou helemaal met die (Eend 2cv)autotechniek?
Autoband Autobanden zijn belangrijk voor een goede wegligging en comfort van de auto. Hoe worden autobanden gemaakt? Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden? Bart zoekt het allemaal uit in de autobandenfabriek, en hij gaat natuurlijk even lekker slippen op de testbaan!
Autotuning Grote bumpers, superspoilers, ronddraaiende velgen of enorme uitlaten: wat mag wel én niet bij autotuning en carstyling? Bij styling wordt de auto opgepimpt met veel bling-bling en door tuning verbeteren de prestaties. De dames van het R&B-trio zingen het toepasselijke lied: “Pimp my proefrit”
Baanwielrennen Je kan wielrennen op de weg, maar ook binnen: baanwielrennen. Dolores fietst een paar rondjes mee, maar heeft één probleem: op een baanfiets zit geen rem.
Badhistorie Een douche in huis lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar nog niet zo heel lang geleden gingen mensen één keer per week in de tobbe. Jeroen duikt in de geschiedenis van het baden.
Bagageafhandeling Hoe komt je bagage in het goede vliegtuig? Dolores volgt haar gele koffertje bij de bagageafhandeling op Schiphol. En wat gebeurt er met de koffers van overstappassagiers?
Bakken & Braden Ons voedsel moet eerst goed kapot gemaakt worden om de voedingsstoffen eruit te krijgen of om bacteriën te doden. Van koken tot braden: Het Klokhuis zet een paar methodes op een rijtje om eten voedselvriendelijk te slopen.
Baksteen – Klei
Balletdansen
Balletdanseres Balletdanseres is een vak. Marieke Simons tweede soliste van het Nationaal Ballet laat zien wat een balletdanseres allemaal moet doen en laten.
Ballonvaart Klaas volgt een luchtballonnenwedstrijd. Hoe blaas je de ballon op en hoeveel warme lucht heb je nodig om op te stijgen?
Bandoneon Carel Kraayenhof is in de ban van de bandoneon. Hij legt uit hoe dit instrument werkt en hij speelt natuurlijk de bekende tango die we dankzij Prinses Maxima allemaal zo goed kennen.
Bangladesh Dorp Margreet is te gast bij een gezin op het platteland van Bangladesh. Het leven in het dorp is heel anders dan in de grote hoofdstad Dacca. Er is bijvoorbeeld geen elektriciteit.
Bangladesh Drinkwater In Bangladesh is een groot tekort aan veilig drinkwater. De ernstige gevolgen van vervuild drinkwater zijn te zien in het diarreecentrum in de hoofdstad Dhaka. Tweede aflevering van de Klokhuis-Bangladeshspecials.
Bangladesh Overstroming Het Klokhuis gaat naar Bangladesh. Dit land kampt jaarlijks met grote overstromingen. Wat is er tegen al dat water te doen en hoe ziet het land er buiten het regenseizoen uit?
Bangladesh Stad Dacca heeft tien miljoen inwoners. Hoe is het om in deze enorme stad te wonen en naar school te gaan? Margreet volgt in Dacca het dagelijks leven van twee zusjes en hun familie.
Bangladesh Voeding In Bangladesh is de kwaliteit van het voedsel niet altijd even goed, waardoor mensen te weinig goede stoffen binnen krijgen. Wat is daar aan te doen? Derde aflevering uit de Bangladesh-serie.
Barefoots Echte mannen, zoals Ernst, doen aan barefoot waterskiën. Achter een boot op je blote voeten met hoge snelheid over het water scheren dus. En dan natuurlijk ook nog wat stunts uithalen.
Barokdans Driehonderd jaar geleden, in de baroktijd, hadden rijke mensen vaak dansfeestjes. Margreet leert barokke danspasjes. Maar met de kleding uit die tijd valt dat nog niet mee.
Barokorkest Er wordt nog steeds muziek uit de baroktijd gespeeld. Ernst gaat luisteren bij het Amsterdams Barokorkest. Maar waar kent hij dat deuntje van Bach toch van?
Beeldhouwerij Langs de grachten in Amersfoort zijn beelden van Ton Mooy te vinden. In z’n atelier demonstreert deze beeldhouwer welke steensoorten hij voor z’n kunstwerken gebruikt.
Bejaardenhuis Bejaardenhuis Peppelrode heeft de boel eens helemaal anders ingericht dan gebruikelijk. Trefwoorden van deze metamorfose: carrousel en kleuren. Monique bekijkt het resultaat.
Beppe Kessler Beppe Kessler maakt sieraden en grote objecten. De natuur is haar grootste inspiratiebron.
Berenbos Er zijn landen waar beren worden misbruikt: ze moeten aan de ketting dansen. Sommige beren hebben toch geluk en worden opgevangen en verzorgd in het Berenbos in Rhenen.
Beugels Veel kinderen hebben een beugel. Niet omdat het ‘cool’ of mode is, maar een noodzakelijk kwaad om je tanden netjes recht te zetten. Hoe worden beugels opgemeten en gemaakt?
Bevers Bevers zijn de grootste knaagdier van Europa. Dolores gaat samen met de boswater in de Biesbosch op zoek naar bevers. Ze vindt allerlei beversporen en ze stuit zelfs een op beverburcht. Maar zouden de bevers ook thuis zijn?
Bewegingsziekte Hoe kan het dat je bijvoorbeeld op een boot of in een achtbaan duizelig of misselijk wordt? Ernst stelt z’n evenwichtsorganen flink op de proef om te kijken of hij last heeft van bewegingsziekte. Het is allemaal behoorlijk verwarrend.
Bibi Dumon ‘Laika tussen de sterren’ van Bibi Dumon Tak is dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Bibi schrijft het liefst waargebeurde verhalen over dieren. Voor ze een boek schrijft doet ze uitgebreid onderzoek. Ernst gaat met haar mee naar het circus en het dolfinarium.
Bibliotheek Hoe maak je een boek geschikt voor de bibliotheek? Je scheurt het eerst kapot en maakt het daarna extra stevig. Beetje vreemd, maar het moet, want een biebboek heeft een zwaar leven.
Bijen Wat is het verschil tussen een hommel en bij? Hoe maken bijen honing en wat gebeurt er bij een bijensteek? Margreet komt het allemaal te weten bij bijenonderzoekers.
Biljarten Kunststoten is heel iets anders dan gewoon biljarten. Dat ontdekt zanger Xander de Buisonjé. Hij leert de fijne kneepjes van het kunststoten. En hij gaat naar de oudste biljartfabriek van ons land.
Binnenvaart
Bio Afval Wat moeten we met ons bioafval? Daar wordt compost van gemaakt. Ernst ziet hoe een stinkende berg GFT-afval verandert in voedzame grond.
Black Umfolosi Black Umfolosi is een zang- en dansgroep uit Zimbabwe. Hun optredens laten veel over de geschiedenis van Zimbabwe zien. Dolores probeert ook even wat danspasjes mee te doen.
BLOB BLOB ’s zijn gebouwen met aparte vormen. Experimenteel bouwen is vooral een kwestie van een goede krachtenverdeling. Dolores legt het uit met ballonnen, panty’s en een slimme computers.
Bloemenveiling Op de grootste bloemenveiling ter wereld worden dagelijks 21 miljoen bloemen en planten verhandeld. Wie bepaalt de prijs en waarom rijden al die karretjes zo hard door de veilinghal?
BMX De Bicycle Motor Cross, oftewel de BMX, is niet gemaakt om gewoon te fietsen. Daar zijn ze ook een beetje te klein voor. Maar met een BMX zijn wel superspectaculaire stunts uit te halen.
Bollywood India is de grootste filmproducent ter wereld. De in Bombay gevestigde studio’s staan ook wel bekend als Bollywood. Maar wat is het verschil met de films in Hollywood? En wat leer je op een Bollywooddansschool? Margreet duikt in de wereld van Bollywood.
Bonbon Bonbon zou je de luxe uitvoering van de chocoladereep kunnen noemen. Een chocolatier laat zien wat je van chocolade kan maken: van gewone bonbon tot chocoladevlinder.
Boom Bomen zijn een soort voedings- en zuurstoffabriekjes. Klaas legt uit hoe een boom dat allemaal klaarspeelt.
Boorplatform In de Noordzee zwemmen niet alleen vissen, er ligt ook gas onder de zeebodem. Hoe vind je en boor je midden op zee naar gas. Margreet kijkt op een boorplatvorm hoe ze dat doen.
Bosbeheer Je kan de natuur in het bos maar beter lekker z’n gang laten gaan. Laat alles maar lekker groeien en bloeien. Toch is er voor de boswachter nog genoeg werk aan de winkel.
Bovenleiding De bovenleidingen van een trein zijn een soort verlengsnoeren waar hele hoge spanning op staat. Hoe zit die leidingen in elkaar en hoe worden ze veilig boven het spoor aangelegd.
Brandschade Is na een brand de inboedel nog te redden? Er bestaan gelukkig speciale schoonmaakbedrijven die bij brandschade de boel weer oplappen. Maar krijgen ze ook brandlucht uit je spullen?
Brandsporenonderzoek Is een brand aangestoken of onstaan door bijvoorbeeld kortsluiting? Bij het Centrum voor brandveiligheid weten ze, door gewoon zelf een fikkie te stoken, van alles over brandsporenonderzoek.
Brandveiligheid Veel dingen in huis kunnen brandgevaarlijk zijn. Er zijn elk jaar zo’n vijfduizend woningbranden. Ernst laat samen met brandweerman Cor zien wat er in en om het huis in de fik kan vliegen, hoe het te voorkomen is en wat je moet doen als het toch gebeurt.
Brandweeroefening De brandweer blust niet alleen branden. Ze redden ook mensen op grote hoogtes. Voor zo’n situatie oefent de brandweer in de Amsterdam Arena. Dolores mag mee omhoog.
Brandwondencentrum Het is collecteweek van de Brandwondenstichting. Daarom is er ook de hele week brandalarm in Het Klokhuis. Als eerste gaat Ernst naar het Brandwondencentrum in Beverwijk. Hij komt er van alles te weten over het behandelen van brandwonden. Een tweede of derde graads brandwond kan genezen worden met een huidtransplantatie. Het centrum heeft hiervoor een speciale huidbank.
Brandwondenportret Marjorie is in haar jeugd ernstig verbrand en liep toen ernstige brandwonden op. Ze vertelt aan Ernst hoe het ongeluk haar leven veranderde. Het is vijftien jaar geleden, maar ze wordt nog steeds behandeld in het Brandwondencentrum in Beverwijk.
Breaking News-Bewegingsenergie Wat sloopt beter? Een klein projectiel met grote snelheid of een heel zwaar projectiel met weinig snelheid, maar enorm gewicht. Het Breaking News-team zoekt het weer uit.
Breaking News-Electriciteit Bart en het Breaking News-team zetten hun inmiddels welbekende auto onder zware stroom. Wat gebeurt er als je stroom voor acht miljoen gloeilampen in twee seconden door een auto heen jaagt? Eén ding is zeker: Bart moet met een taxi naar huis!
Breaking News-Explosie Bart en z’n sloopteam gaan weer op pad. Wat voor vreselijke martelingen zal hun auto nu weer ondergaan?
Breaking News-Hydrauliek Kun je een auto doorknippen met een hydraulische schaar? Bart en z’n Breaking Newsteam willen het weten en gaan hun auto te lijf met hydrauliek.
Breaking News-Kou Bart gaat weer op pad met zijn sloopteam. Deze week willen ze weten hoe koud je iets moet maken om het kapot te krijgen. Daarvoor wordt er geschoten met droogijs. De Breaking news-auto krijgt het weer zwaar te verduren.
Breaking News-Licht Kan je met licht iets slopen? Bart en z’n sloopteam denken van wel. Met UV-licht proberen ze lak van hun auto te krijgen, en met de sterkste laser van ons land doen ze een poging om de Breaking News-auto doormidden te snijden.
Breaking News-Lucht Breaking News gaat weer op pad. Deze keer zoekt het Klokhuisslopersteam uit of er gesloopt kan worden met lucht. Met een luchtdrukkanon wordt van alles op de Breaking News-auto afgevuurd: een tube mayonaise, appels, blikjes en eieren. Maar heeft luchtdruk nou echt slooppotentie?
Breaking News-Magneten Het Breaking Newsteam probeert vandaag hun auto te slopen met magneten. Ze doen het op twee manieren: met een enorme elektromagneet en met een inductiekookplaat. Zal de auto bezwijken onder de sterke magnetische krachten?
Breaking News-Trekkracht Kan je een auto slopen met trekkracht? Bart en z’n Breaking Newsteam proberen hun auto uit elkaar te trekken. Ze doen dat met behulp van dikke staalkabels en een stevige lier. De mannen gaan op zoek naar de grootste trekkracht van Nederland. Zal de auto het houden?
Breaking News-Warmte Hitte Bart en z’n sloopteam gaan weer op pad. Welke vreselijke martelingen zal hun auto nu weer ondergaan?
Breaking News-Water Nu elke vrijdag in Het Klokhuis: Breaking News! Het motto is slopen, slopen en nog eens slopen. Bart gaat elke vrijdag uitzoeken wat voor manieren er zijn om te slopen. Daarvoor wordt een speciale Breaking News-auto aangeschaft. Maar of deze bolide het einde van de serie gaat halen? Eerste opdracht voor Bart en z’n sloopteam: Hoe kan je slopen met water?
Breaking News-Zuren Is het mogelijk om iets te slopen met zuur? Het Breaking News-team dompelt hun auto volledig onder in het sterkste zuurbad wat ze maar kunnen vinden. Wat voor effect zal dat hebben op het Breaking News-autootje? De Klokhuissloopspecialisten gaan op zoek naar het zuurtse zuur van ons land.
Breaking News-Zwaartekracht De mannen van Breaking News laten deze week de zwaartekracht het sloopwerk doen. Ze gooien een auto naar beneden, en het blijkt dat de auto daar niet van opknapt. Van welke hoogte moet een auto vallen om ‘m total loss te krijgen?
Broccoli Dolores gaat kijken hoe broccoli wordt verbouwd. Ze volgt het hele proces: van het zaaien tot het oogsten en het inpakken van de broccolistronkjes. En in een swingende R&B-clip brengen drie zangeressen een ode aan deze lekkere groente!
Brommer Scooters en brommers zijn voor ons winderige landje een uitkomst: je hoeft niet te trappen en je komt snel waar je zijn moet. Dolores ontleedt de tweetaktmotor en ze ziet hoe een brommerfreak een oldtimer opknapt. Prinses Petronella rijdt haar scooter natuurlijk in de prak.
Brood 1 Brood wordt in een bakkerij of in een fabriek gebakken. Jetske laat zien wat het verschil is tussen ambachtelijk en industrieel brood bakken.
Brood 2 In Nederland hebben we wit en bruin brood, maar Joodse of Marokkaanse mensen eten weer hele andere broodsoorten. We bekijken brood uit verschillende culturen.
Bruin Worden Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D. Maar te lang in de zon is niet goed. Een bestralingsdeskundige legt Bart uit wat er met je huid gebeurt als je te lang in de zon zit.
Cacao Ghana is één van de grootse cacao producerende landen. Dolores bekijkt hoe cacao groeit en wordt geoogst. In de haven van Takoradi worden enorme bergen cacao naar ons land verscheept.
Calorieën Alles wat we eten en drinken geeft ons een hoeveelheid energie, uitgedrukt in kilocalorie. Maar hoeveel kilocalorieën hebben we elke dag nodig? En hoe weet je hoeveel calorieën er in je voedsel zitten? Dolores gaat op calorienjacht. Hoeveel calorieën zitten er bijvoorbeeld in een kroket.
Carlier De tweelingzusjes Carlier zijn kunstenaars en lijken als twee druppels water op elkaar. Maar er is één groot verschil: de ene zus is beeldhouwer, maar de andere zuster schildert iconen.
Catering Vliegtuigeten wordt niet tijdens de vlucht zelf, maar van tevoren klaargemaakt. Monique gaat naar een cateringsbedrijf waar ze wel honderdduizend luchtvaartmaaltijden per dag maken.
Charlie Chaplin In de jaren twintig van de vorige eeuw werden er stomme films gemaakt. Er werd niet ingesproken, dus lichaamstaal was heel belangrijk. Er werden vooral veel komedies gemaakt, de slapsticks. Charlie Chaplin was de filmheld van die tijd. Lotte weet alles over deze meester van de slapstick.
Chimpansee Chimpansee zijn mensapen, maar lijken ze dan ook op ons? Hoe leven chimpansees, wat eten ze en hoe communiceren ze met elkaar? Het wordt allemaal onderzocht in Burgers Zoo.
Chinees Nieuwjaar Het Chinees Nieuwjaar is een groot feest. Om de geesten gunstig te stemmen is er de draken- en de leeuwendans. En er worden natuurlijk grote rollen vuurwerk afgestoken om de boze geesten te verjagen!
Chinese Begraafplaats Volgens een oud Chinees spreekwoord is de belangrijkste gebeurtenis in het leven de begrafenis. Daarom hebben Chinezen rondom de dood allerlei gebruiken en rituelen.
Chinese Opera – Nan Guan
Chinese Tempel Deze uitzending staat in het teken van Chinese tradities en gebruiken. Jetske bezoekt de ‘Lotusbloem-tempel’ in Amsterdam en komt van alles te weten over het boeddhisme.
Chippen Elektronisch betalen door pinnen, chippen of via internet: hoe kan dat toch? Er is één bedrijf in ons land wat alle betalingen regelt en controleert.
Chirurgie Chirurgen zijn doktoren die mensen genezen door te opereren. Daarvoor moeten ze altijd snijden in het lichaam. Dolores is in de operatiekamer als een chirurg z’n werk doet.
Cinekid 2004 1 In de herfstvakantie is er weer Cinekid. Het Klokhuis toont fragmenten uit films die op het festival in Amsterdam te zien zijn.
Cinekid 2004 2 Tijdens Cinekid zijn er ook in het hele land festivalfilms in de bioscoop te zien. In Het Klokhuis alvast een voorproefje.
Cinekid 2005 Landelijk Natuurlijk is er dit jaar weer Cinekid, het film-, televisie- en nieuwe media festival voor de jeugd. Het Klokhuis toont fragmenten uit films die op het festival in Amsterdam te zien zijn.
Cinekid 2005 Locatie Ook dit jaar blikt Het Klokhuis weer vooruit op hèt film-, televisie- en nieuwe media festival voor de jeugd: Cinekid. Vandaag fragmenten uit films die in het hele land te zien zijn. Dus ook in een bioscoop bij jou in de buurt.
Cinekid 2006 Natuurlijk is er dit jaar weer Cinekid, het film- , televisie- en nieuwe media festival voor de jeugd. Het Klokhuis toont fragmenten uit films die op het festival te zien zijn.
Cito-Toets Elk jaar wordt ‘ie door duizenden leerlingen gemaakt: de CITO-toets. Maar wie of wat is CITO? En wat wordt er nou precies getest? Nieuwe Klokhuispresentator Bart Meijer heeft gelijk een flinke opdracht: het ontrafelen van het geheim van de Cito-toets. Lees ook Bart's Weblog - Op tv!
Computer Wat zit er allemaal in computers en hoe werkt het? Dolores bekijkt alle computer-onderdelen van wel heel dichtbij.
Computer Games Margreet geeft een geschiedenislesje computerspelletjes. Van het stokoude videospel ‘Pong’ tot de hypermoderne games van tegenwoordig.
Contactlens Voordat je contactlenzen kan dragen moet er eerst van alles gemeten worden: natuurlijk de sterkte, maar ook of je genoeg traanvocht hebt. Hoe worden die piepkleine lensjes gemaakt?
Contrabas De contrabas wordt in alle muziekstijlen bespeeld. Hoe komt de bas aan z’n zware geluid en hoe wordt dit indrukwekkende instrument en z’n strijkstok gemaakt?
Crash Test Auto’s worden in een botslab getest op veiligheid. Natuurlijk niet met echte passagiers, maar met speciale botspoppen: crashtest dummies.
Cystic Fibrosis Cystic Fibrosis is een ziekte die te maken heeft met taai slijm. Vieze troep in de longen wordt dan niet goed afgevoerd. Twee kinderen vertellen hoe het is om met Cystic Fibrosis te leven.
Dali Salvador Dali was een wereldberoemde Spaanse kunstenaar. Hij had een hele rare snor, maar dat was natuurlijk niet de reden waarom hij zo’n bijzondere en invloedrijke kunstenaar was. Dali maakte surrealistische kunst: een droomwereld die toch heel echt lijkt.
Dance Battle Dolores leert dance battlen bij dans- en theatergroep ISH. Ze battlet met haar dansgroep tegen een andere groep. Wie zal de battle winnen?
Danstheater Aya Hoe verwerk je het onderwerp ‘angst’ in een dansvoorstelling? Aya Danstheater doet het op het toneel met een combinatie van allerlei dansstijlen, filmpjes en een skatebaan. Lotte gaat kijken hoe de dansers van Aya repeteren en ze leert zelf haar angsten weg te dansen.
Datering Hoe weet je hoe oud een huis of een schilderij is? Het is een soort detectivewerk: goed zoeken naar details. Jaarringen in houten balken kunnen helpen bij dit tijdspeuren.
De Tijd Wat is tijd? Tijd is een afspraak die mensen met elkaar gemaakt hebben, en waar iedereen op de wereld zich aan houdt. Maar waar is die tijdsafspraak op gebaseerd? Bart wil nou wel eens precies weten hoe laat het is, en gaat naar de nauwkeurigste klok van ons land: de atoomklok.
Decorbouw Je kan voor film- en tv-opnamen stad en land afreizen. Het is soms makkelijker om alles na te bouwen. Klaas gaat in Hilversum naar de werkplaats van de TV-decorbouwers.
Decorkunstenaar Een decorstuk dat z’n eigen voorstelling geeft zie je eigenlijk nooit. Behalve als het ontworpen is door decorkunstenaar Simon Haen. Dan staat er niks stil en begint er van alles te bewegen.
Delta Nederland is een delta. Sediment en meanderende rivieren zijn van invloed op het landschap. Margreet ontdekt dat daardoor de Rijn al een tijdje niet meer bij Lobith ons land in komt!
Delta 2 Rijkswaterstaat is druk bezig om ervoor te zorgen dat het stijgende rivierwater in ons land goed wordt afgevoerd. Hoe krijgen ze het voor elkaar dat we geen natte voeten krijgen?
Deodorant Om zweetgeurtjes te lijf te gaan kan je deodorant onder je oksels smeren. Er zijn de bekende spuitbussen, sticks en rollers. Maar hoe ontwerp en test je schoendeodorant tegen zweetvoeten?
Diabetes De moeder van een kijker heeft suikerziekte. Daarom wil ze Het Klokhuis over diabetes nog eens zien.
Dieren EHBO Hoe haal je een koe uit de gierput of een paard uit het water? En wat doe je bij brand in een stal? De Utrechtse brandweer en politie doen geregeld EHBO-oefeningen voor grote dieren.
Dierenambulance De dierenambulance helpt gewonde en zieke dieren. Margreet volgt de medewerkers en ze merkt dat echt alle dieren voor hulp in aanmerking komen.
Dierenarts Het hondje van Bart heeft diaree. Bij de dierenarts moet een monster verse hondenpoep gefabriceerd worden, maar dat duurt even, want het hondje hoeft niet meer te poepen. Terwijl Bart wacht op de verse hondenboodschap ziet hij gelijk welke patiënten bij de dierenarts langs komen. Hij mag zelfs bij een operatie meekijken! En zal Bart z’n hondje uiteindelijk een verse drol kunnen draaien?
Dierenbegraafplaats Op de dierenbegraafplaats worden overleden huisdieren begraven of gecremeerd. Margreet gaat kijken hoe een dierenbegrafenis of crematie in z’n werk gaat.
Dierenfotograaf De dierenfotograaf van Artis laat zien hoe lastig het is om goede foto’s van de dieren te maken. Welke beesten zijn makkelijk of moeilijk te fotograferen? En wat gebeurt er met de foto’s?
Dierenredders
Dierentanden Andries is tandheelkundig dierenarts en doet van alles met dierentanden. Tandjes trekken bij konijnen, een zenuwbehandeling voor honden, maar hij behandelt ook gebitten in de dierentuin.
Dierentrainer In films en reclames treden vaak dieren op. Hoe kan je bijvoorbeeld een kat en een muis zo gek krijgen dat ze samen acteren? De dierentrainer van de film Minoes laat het zien.
Dierentransport 1 Een olifant en een giraffe moeten naar een andere dierentuin. Hoe verhuis je zulke enorme dieren? In twee afleveringen volgt Het Klokhuis groot en speciaal dierentransport.
Dierentransport 2 De tweede Klokhuisaflevering over dierentransport. De olifant en de giraffe zijn nu goed ingepakt, maar wat gebeurt er allemaal nog op weg van de ene naar de andere dierentuin? Hoe neem je rotondes, hoe krijg je bijvoorbeeld een giraffe onder een viaduct door en waarom krijgt een olifant politieescorte?
Diergeneeskunde Dierenarts wordt je niet zo maar. De opleiding duurt maar liefst zes jaar. En je moet kiezen: ga je landbouwhuisdieren of gezelschapsdieren helpen?
Dinosaurus Tot vijfenzestig miljoen jaar geleden leefden er dinosaurussen op aarde. Dat is toch al een tijdje geleden. Hoe kunnen we nu dan toch weten hoe dino’s eruit zagen? Dolores vraagt het aan een dino-onderzoeker.
Dirigent 1 Jacqueline Govaert van Krezip laat zien hoe een nummer van haar band voor een orkest wordt gearrangeerd. Wat is dan de rol van de dirigent?
Dirigent 2 Hoe klinkt een nummer van Krezip als het wordt uitgevoerd door een klassiek orkest. En zal het zangeres Jacqueline lukken om het hele orkest te dirigeren? Of zingt ze liever mee?
Divali Het hindoeïsme kent veel religieuze feesten. Het Divali is zo’n belangrijk hindoeïstisch feest. Divali is het feest van de lichtjes, waarin de godin van licht en rijkdom wordt vereerd.
DJ Margreet volgt DJ Miss Monica op het bekende festival Dance Valley. In haar studio legt Miss Monica uit hoe ze alle muziek aan elkaar mixt en ze maakt een speciale dance-versie van de Klokhuis-tune. Op Dance Valley krijgt deze ‘Klokhouse’-dancemix z’n primeur!
Doedelzak De doedelzak is niks meer dan een zak met pijpen er op. Maar het bespelen en maken is behoorlijk ingewikkeld. Margreet wil natuurlijk weten wat de spelers onder de kilt dragen.
Dolfijnen Liesbeth Kamerling loopt een dagje mee met een dolfijnenverzorger in het Dolfinarium. En uiteraard leert ze de dolfijnen ook een paar trucjes.
Donkervoort In ons land worden nog sportauto’s op ambachtelijke wijze gebouwd. Ernst gaat naar de fabriek van Donkervoort. En natuurlijk wil hij ook een stukje rijden.
Draagvleugelboot Geen zin in file? Er bestaat een snelle manier van openbaar vervoer te water: de draagvleugelboot! Wat moet een boot nou met vleugels? En hoe onderhoud je zo’n schip?
Dressuur Het Klokhuis slaat op hol! Want in de maanden juli en augustus staat elke vrijdag het paard centraal in Het Klokhuis. Zo worden met paarden allerlei sporten beoefend. Dressuur is er één van. Een dressuurruiter laat aan Margreet zien hoe zij haar paard leert dansen.
Drop We eten per jaar zo’n twee kilo drop per persoon. Jetske volgt in de dropfabriek het hele productieproces: van zoethoutsnippers tot het zoete of zoute dropje.
Drummen Dolores krijgt drumles van niemand minder dan Cesar Zuiderwijk van The Golden Earring. Cesar toont alle drumstelonderdelen, weet alles over de basis van het drummen en heeft hij twee talentvolle leerlingen van z’n drumschool bij zich. Verder: hoe klinkt het eerste oer-drumstel?
DTM-Race Ernst gaat op het circuit van Zandvoort naar de Deutsche Tour Meisterschaft-race. En die heet niet voor niks zo, want er wordt alleen maar geraced met Duitse auto-merken. Er wordt hard gereden, maar er wordt gelijk ook nieuwe autotechniek uitgeprobeerd.
Dubbelportret Fotografie Fotografen Rogier Alleblas en Sabine Plamper gaan niet uit van de werkelijkheid, maar zij zetten voor hun foto’s alles in scène. Rogier noemt het ‘een moment bevriezen wat niet bestaat’.
Duif Postduiven vliegen vanuit Frankrijk of Spanje zonder problemen terug naar hun eigen duiventil in Nederland. De stand van de zon speelt hierbij een belangrijke rol.
Duikopleiding Boren, lassen, beton storten: zware klussen die je liever niet onder water doet. Maar bij de legerduikschool worden toch onderwaterbouwvakkers opgeleid.
DVD Hoe krijg je een film op dvd? Het heeft natuurlijk allemaal te maken met bits en bytes. Kortom: hoe sla je beeld en geluid digitaal op? Dat weten ze in de dvd-fabriek. Het begint allemaal met de glasmaster en het eindigt met een keurig dvdtje vol met digitale putjes.
Edelhert Samen met de boswachter gaat Ernst speuren naar edelherten. De herten zijn op de versiertoer, want het is bronsttijd. De mannetjes zijn druk op zoek naar vrouwtjesedelherten om mee te paren.
Edward vd Vendel Edward van de Vendel is dit jaar de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk ‘Wat rijmt er op puree’. De hoofdrolspelers vormen een rapband. Edward wil van Def P. van de Osdorp Posse weten wat hij van de rapteksten in het boek vindt.
Eetbare Kunst Er bestaat kunst die je kan eten. Een kunstenares maakt computerfoto’s van haar schilderijen en print ze uit op eetbaar papier. Margreet proeft en bekijkt wat printjes.
Eetstoornis Te veel eten is niet goed, maar te weinig eten ook niet. Anorexia is een ziekte waarbij mensen te weinig eten. Margreet ontmoet in een kliniek voor eetstoornissen een paar meisjes die daar voor anorexia worden behandeld.
Elektriciteit In Je Lichaam Alles wat wij doen wordt aangestuurd door elektriciteit vanuit onze hersenen. Margreet laat zien welke stroompjes door ons lijf lopen en laat haar hersenactiviteit opmeten.
Elektrische Gitaar Met twee planken, een snaar en een element bouwt Ernst zelf een elektrische gitaar. Hij legt meteen uit hoe hèt instrument van de popmuziek werkt. En hoe krijg je een lekker vet en vervormd gitaarscheurgeluid?
Ellen Van Toor Kunstenares Ellen van Toor maakt collages, etsen en sierarden. Voor de sieraden gebruikt ze een lamineerapparaat. Dolores gaat kijken wat dat allemaal voor moois oplevert.
Endoscopie Met een endoscoop kan het spijsverteringskanaal onderzocht worden zonder te snijden. Maar er bestaan zelfs al pilletjes met hele kleine cameraatjes die foto’s kunnen maken op plekken waar de endoscoop niet kan komen. Hoe werkt een endoscoop, en hoe werkt zo’n ‘pilcamera?’
Energiebesparing Energiebronnen zijn schaars en kostbaat, dus hoe kan je het beste energiezuinig bouwen en wonen? Dat onderzoeken ze bij het Energie Onderzoek Centrum Nederland in Petten.
EOD Niet ontplofte bommen en granaten opsporen? Of een bommelding? Voor dit soort zaken gaat de Explosieven Opruimingsdienst aan de slag. Wat gebeurt er met de gevonden explosieven?
Erfelijkheid – Genen
Eric Slabbers Eric Slabbers maakt al meer dan dertig jaar poppen voor film en televisie. Poppen van bijvoorbeeld Paulus de Boskabouter of Pluk van de Petteflet komen van deze poppenmaker. Margreet gaat kijken hoe Erik te werk gaat
Euromunten We betalen alweer een tijdje met de euro. Maar waar worden onze euromunten ontworpen en geslagen? Het Klokhuis komt het allemaal te weten bij de Nederlandse Munt.
Explosie Explosies hebben verschillende oorzaken en gevolgen. Hoe groot is bijvoorbeeld de druk van een explosie op een booreiland? Ernst doet explosieonderzoek in een echt ontploffingslaboratorium.
Ezel Ezels behoren tot de familie van de paardachtigen. Klaas zet een paard en een ezel naast elkaar om ze te vergelijken. En ezels zijn koppig, maar toch kan je ze kunstjes leren.
Fa. Brueghel Pieter Brueghel de Jonge kopieërde in de middeleeuwen tientallen schilderij van z’n vader. Klaas probeert de werkwijze te achterhalen en zoekt naar de verschillen tussen origineel en kopie.
Faan Olgers Margreet gaat naar het atelier van constructeur Faan Olgers. Hij maakt houtkunst. Het bijzondere aan Faan’s houtobjecten is dat alles kan bewegen. De R&B Clockchicks zingen over het knutselplezier met een schoenendoos.
Fietsevenwicht Hoe kan het dat je tijdens het fietsen niet omvalt? Zelfs met losse handen blijf je rijden! En hoe kan een fiets zonder bestuurder ook nog een stukje doorrijden? Dolores weet alles over fietsevenwicht. Ze legt het uit met een bezemsteel en een zwenkwieltje.
Fietspolitie Paaltjes, smalle straatjes of bruggetjes, wegafzettingen of éénrichtingsverkeer: een politieauto kan in de stad niet overal makkelijk surveilleren. Daar is een slimme en sportieve oplossing voor: de fietspolitie! Maar ja, hoe vang je boeven op de fiets?
Filmarchief In de grote omroep-videotheek worden bijna alle tv-programma’s bewaard. Er ligt voor zeventigduizend uur materiaal. Dolores zoekt uit hoe alles wordt opgenomen en gearchiveerd.
Fjordenpaard Het Scandinavische Fjordenpaard leeft al een halve eeuw in ons land. Hoe is dit lieve werkpaard hier gekomen, en wat zijn de raskenmerken? En waarom krijgen ze een chip ingebracht?
Flauwvallen Wat is flauwvallen en onder welke omstandigheden kan het even zwart voor de ogen worden? Mensen die vaak flauwvallen kunnen onderzocht worden met de kanteltafeltest.
Flora Margreet gaat de natuur in. Ze probeert wilde planten te herkennen. En dat valt niet mee, want in ons land groeien er maar liefst veertienhonderd. Gelukkig heeft ze een flora-expert bij zich.
Formula Student Studenten maken een raceauto. Dolores volgt het hele bouwproces en ze maakt een testritje om te bewijzen dat racen óók iets is voor meisjes.
Formule 1
Fossielen Margreet gaat met fossielenjagers op zoek naar oeroude botten. Samen met een paleontoloog doet ze proefjes met een fossielengebit. Wat zegt dat over de leefwereld van toen? In de jungle komt bij Robin en Igor ook een archeoloog op bezoek.
Fotografie Een digitale foto is zo gemaakt en geprint. Vroeger was foto’s maken ingewikkelder. Dolores laat zich vastleggen op een ouderwetse gevoelige plaat. Ze moet dan wel twintig minuten stil zitten.
Fotosynthese Planten slaan zonne-energie op. In de tropische kas van de Universiteit Wageningen onderzoeken ze wat planten met al dat opgeslagen zonlicht doen. Fotosynthese is het toverwoord.
Francine Oomen Francine Oomen is de schrijver de bekende ‘Hoe overleef ik..’-serie en de Computerheks-boeken. Ze vertelt Ernst hoe haar boeken tot stand komen, maar ze geeft ‘m ook een lesje zoenen.
Franz Bodner De schilderijen van Franz Bodner zijn vooral te herkennen aan de felle kleuren. De figuren hebben vaak volle rode lippen en grote open ogen. Er staan ook vaak dieren op zijn doeken. Franz noemt zij werk ‘happy art’, vrolijke kunst dus! Maar is het schilderen van happy art ook een vrolijke bezigheid? Kijk ook op: http://www.galerie.demeerse.com
Galerie Echte kunst koop je niet in de supermarkt, maar bij een galerie. Hoe wordt een galerietentoonstelling ingericht, en hoe komt de kunst bij de klant thuis? Margreet probeert haar zelf geschilderde kunstwerkje ook te slijten.
Gassen In lucht zitten allerlei bruikbare gassen. In de luchtfabriek halen ze gassen netjes gescheiden uit de lucht. De truc is om de gassen vloeibaar te maken en ze tot verschillende kookpunten te brengen. Maar hoe kan een fabriek nou geld verdienen met het verkopen van lucht?
Gea Karhof In de etsen van Gea Karhof kom je de meest wonderlijke figuren uit strips, tekenfilms of sprookjes tegen. Heden, verleden en toekomst lopen dwars door elkaar heen. Margreet ziet welke technieken er allemaal aan te pas komen om een ets te maken.
Geboorte Van Dieren In een dierentuin moeten niet teveel dieren geboren worden, anders raakt de dierentuin overvol. Bart onderzoekt de geboorteregeling in diergaarde Blijdorp. De anticonceptiepil blijkt ook al voor dieren te bestaan.
Gebruiksaanwijzing
Geheugen Je geheugen is een soort opslagplaats. Hoe vind je iets terug? Jetske weet allerlei handige ezelsbruggetjes en trucjes om iets te onthouden.
Geit De meeste geiten in ons land staan op de boerderij om melk te geven. Monique gaat kijken hoe melkgeiten worden gehouden en gemolken. En hoe maak je eigenlijk geitenkaas?
Geldtransport Toegangssluizen, banden die niet lek kunnen, kogelvrij glas: geldtransportwagens zijn net rijdende bankkluizen. Margreet komt er achter waarom het geld dan ook nog in plofkoffers zit.
Geluidseffecten Geluid is bij film, reclame of tekenfilms minstens zo belangrijk als het beeld. Door muziek en geluidseffecten zijn verschillende sferen te maken. Hoe gaan sounddesigners te werk als zij sfeergeluid voor een reclame of animatiefilm bedenken?
Geluidsrestauratie Voordat de cd op de markt kwam, werd muziek uitgebracht op langspeelplaten. Geluidsrestaurateur Harry Koster heeft een techniek ontwikkeld om de originele opnamen op te knappen en op cd te zetten. Het klinkt weer als nieuw, zonder tikken en kraakjes!
Geluidsversterking Lotte kijkt achter de ‘geluids’-schermen van een popfestival. Ze ziet hoe de crew de PA-installatie opbouwt, maakt de soundcheck mee en doet dan een merkwaardige ontdekking: het zaalgeluid komt met vertraging in je oren! Het R&B-trio zingt over harde muziek en gebarentaal.
Gentech Hoe krijg je erfelijke eigenschappen van een aardbei in een aardappel? En moet je eigenlijk wel experimenteren met DNA-materiaal? Dolores stapt in de wereld van de genetische modificatie.
Geur Het bedenken van lekkere luchtjes voor huishoudelijke artikelen is het werk van de parfumeur. Hoe bepaalt hij bijvoorbeeld het geurrecept van een nieuw wc-blokje? Hij kan kiezen uit wel tweeduizend verschillende soorten reukstoffen. En het nieuwe luchtje moet natuurlijk in de pot getest worden!
Gevangenisarchitect Een gevangenis is niet zomaar een gebouw met cellen en een hoge muur erom heen. Een gevangenisarchitect laat zien hoe een nieuwe, moderne gevangenis wordt ontworpen.
Gezichtsbedrog Je kijkt met je ogen, maar je hersenen geven uiteindelijk de informatie door wat je werkelijk ziet. Dolores onderzoekt de ingewikkelde wereld van gezichtsbedrog. Om te kijken wat ze echt waarneemt wordt een scan van haar hersenactiviteit gemaakt.
Gezichtsherkenning Wat kan je allemaal aflezen aan iemands gelaatsuitdrukkingen? Een Delftse professor kan met een speciale computer zien of iemand wel of niet echt moet lachen. Tijd voor een quizje: ‘Lacht ‘ie echt of lacht ‘ie nep?’
Ghanese Muziek Het Klokhuis dompelt zich onder in de Ghanese muziekstromingen. Een ‘masterdrummer’ laat allerlei Afrikaanse ritmes horen. Heeft Dolores de traditionele muziek nog in haar bloed zitten?
Gilles De La Tourette Renée heeft Gilles de la Tourette. Klinkt mooi, maar het is niet prettig. Want op onvoorspelbare momenten heeft zij last van allerlei zenuwtrekken. Maar met behulp van medicijnen en therapie kan ze de tics goed onderdrukken.
Gipskamer Hoe kunnen botten breken en daarna weer herstellen. Om dat te weten te komen laat Dolores zich helemaal van top tot teen in-gipsen.
Glad IJs Het is Klokhuis ijsweek. De hele week gaat het over ijs. Eerst natuurlijk antwoord op de vraag: wat is ijs nou precies? En is ijs altijd even glad? Bart gaat naar een echt ijslaboratorium.
Glasrecycling Glas verdwijnt niet allemaal op de vuilnisbelt, want oud glas is opnieuw te gebruiken. Dolores kijkt hoe glasrecycling nou precies in z’n werk gaat. Bill & Will gooien flessen in de glasbak om een depressie te voorkomen.
Glijbaan Snelheid maar ook veiligheid zijn belangrijk bij zwembadglijbanen. Bart wil weten hoe deze glijbanen worden gemaakt en hij glijdt mee met twee glijbaankeurmeesters. MC Kwadraat en Korte Frits ‘dissen’ elkaar in een rap-battle over stoer glijden op de zwembadglijbaan.
Gnaffel Samen met de poppen van theatergroep Gnaffel helpt Dolores een handje mee om één van de rubber koppen te maken. Poppenspeler Elout laat zien wat er rondom Gnaffel allemaal gebeurt.
Goochelen Goochelaar Dan le Fay legt uit waar het bij goochelen om draait: misleiden en afleiden. Hij doet boodschappen in de goochelwinkel en hij kijkt of Dolores goocheltalent heeft.
Google Googelen is het toverwoord van internet. Je kan via Google werkelijk alles op zoeken. Maar hoe werkt deze enorme zoekmachine? Hoe kan het dat het trefwoord ‘Golden Retreiver’ in een paar seconde 325.000 hits geeft? Ernst goochelt met cijfers om uit te leggen hoe Google zoekt.
Google Earth Hoe is het toch mogelijk dat iedereen wereldwijd via internet precies kan inzoomen op je huis? Bart stapt in een speciaal fotovliegtuig en Dolores gaat in Hilversum op het dak liggen. Zo komen ze erachter hoe Google Earth z’n foto’s voor het web maakt.
Gothic Rock Lotte neemt je mee naar de wereld van Gothic rock. Ze heeft een afspraak met zangeres Nienke van Gothic band Autumn.
Goud
Gouden Koets Margreet volgt de voorbereidingen op Prinsjesdag. Wie zit in welke koets, en is die ene koets echt van goud?
Graffiti Graffiti is van illegale kunstuiting uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm met bekende kunstenaars als Keith Haring. Ernst gaat bij twee Nederlandse graffitimakers kijken.
Grafisch Ontwerp Hoe maak je een huisstijl voor een bedrijf of hoe ontwerp je een logo voor een discotheek? Margreet zoekt het uit bij een bureau van grafisch ontwerpers. Het draait allemaal om een boodschap overbrengen met kleur, letters en vlakverdeling: grafisch ontwerpen dus!
Griep Koorts kan betekenen dat er een griepvirus in je lijf zit. Griepdeskundige en virusverzamelaar Ab Osterhaus legt aan Monique uit waarom voor een griepprik steeds andere stoffen nodig zijn.
Griezelbus De griezelbus van Paul van Loon is verfilmd. Maar wie bepaalt hoe oud je moet zijn om naar deze film te kijken? Dat beslissen de mensen van de Kijkwijzer. Hoe weten zij of iets te eng wordt voor een bepaalde leeftijdsgroep?
Grime Het uiterlijk van acteurs wordt in het theater vaak helemaal veranderd. Een simpel make-upsetje is dan niet genoeg. De grimeurs van de musical Cats laten aan Margreet zien hoe zij de acteurs schminken tot katten.
Groeien Voor boeren liggen er allerlei gevaren op de loer die de oogst van hun gewassen bedreigen. Hoe bestrijden boeren ziektes, onkruid en ongedierten?
Groom Springpaarden worden voor én na de wedstrijd goed verzorgd. Dat is allemaal het werk van de groom. Jetske merkt dat het werk van de groom méér is dan alleen paarden borstelen.
Grote Beelden Hans van Benthem boetseert zulke grote beelden, dat ze in stukken de oven in gaan en als een bouwpakket worden opgebouwd. Maar waar is er plaats voor zulke enorme kunstwerken?
Haaien Ernst gaat naar de haaien. Gelukkig niet echt maar hij bekijkt ze veilig in het Oceanium van Blijdorp. Er zijn speciale voerstations waar deze haaien te eten krijgen.
Haar Wat is haar nou precies en hoe sterk zijn haren? Een haarstylist kan met je kapsel een bepaald imago maken. Wat voor coupe zal Lotte het beste staan?
Haarstyling Er zijn allerlei middelen om je haar in model te brengen. Voor elke haarsoort en voor elke coupe bestaat wel een speciaal potje wax, mousse of gel. Wat is het geheim van al die haarsmeerseltjes?
Han Tang Yuefu Het Klokhuis kijkt voor en achter de schermen bij een voorstelling van Chinese hofmuziek. Dolores trommelt even mee en heeft daar twee handen én één voet bij nodig.
Hand De hand is eigenlijk een behoorlijk ingewikkeld apparaat. Lotte laat zien hoe een slimme constructie van botten, pezen en spieren er voor zorgen dat je met je hand echt alles kan doen.
Handprothese Wie een hand moet missen kan met een prothese toch nog bijna alles doen. Dolores gaat naar de orthopedische werkplaats waar voor Rik en Naomi nieuwe handprothesen worden aangemeten. Ze laten zien wat zij met hun ‘hulphand’ allemaal kunnen doen.
Handtheater Handtheater is een theatergroep van dove acteurs. Margreet gaat kijken hoe een voorstelling met gebarentaal er uit ziet. En als DJ Tosto gebruik maakt van gebarentaal, snapt natuurlijk niemand wat de bedoeling is.
Hans Klok Margreet probeert bij illusionist Hans Klok de magische geheimen van z’n trucs te ontfutselen. Ze komt er achter dat er veel mensen aan z’n show meewerken, maar zij hebben geheimhoudingsplicht. Blijft alles illusie, of zou ze toch iets te weten komen?
Harmen Van Straaten Harmen van Straaten heeft al voor meer dan tweehonderd kinderboeken tekeningen gemaakt. Maar hij maakt ook animaties voor Sesamstraat. Hoe gaat hij te werk?
Harnas Ridders gingen elkaar te lijf met gevaarlijke steek- en slagwapens. Harnassen vingen de klappen op. Dolores krijgt demonstraties van het steekspel te paard, zwaardvechten en harnas maken.
Hart Het hart is een spier en pompt levenslang het bloed rond in ons lichaam. Het hart is dus de motor van je lichaam en moet het altijd blijven doen. Margreet is bij een operatie als er een gaatje in het hart wordt dichtgemaakt. Het hart wordt even stil gelegd en een machine neemt het bloedpompen over.
Havendienst Dag en nacht komen er schepen naar de Rotterdamse haven om te laden en te lossen. Het Havenbedrijf zorgt dat het drukke scheepvaartverkeer goed en veilig verloopt.
Henk Tas Henk Tas maakt fantasie-foto’s. Van Elvis Presley tot speelgoed, alles kan deze fotograaf gebruiken om op de foto z’n eigen wereldje vast te leggen.
Hersenscan Om alle informatie die tot je komt te verwerken, moet het wegennet in je hersenen goed blijven werken. Maar hoe ouder je wordt, hoe drukker de wegen in je hoofd. Margreet maakt een hersenscan en ze krijgt wat hersentestjes. Is er al filevorming in haar brein?
Hijskraan Margreet legt in een hijskraanfabriek uit hoe hydraulica werkt. En in de Rotterdamse haven volgt ze een klus waar de hydraulische cilinders van de hijskraan flink aan het werk worden gezet.
Hijskraan Margreet legt in een hijskraanfabriek uit hoe hydrauliek werkt. En in de Rotterdamse haven volgt ze een klus waar de hydraulische cilinders van de hijskraan flink aan het werk worden gezet.
Hindoestaanse Bruiloft Bij een Hindoestaanse bruiloft gaat er heel anders aan toe dan bij een Hollandse trouwpartij. Hindoestanen kennen rondom de bruiloft allerlei eeuwenoude gebruiken en rituelen. Maar er wordt natuurlijk ook lekker gegeten en gedanst!
Hiphop Rapper Def P. van de Osdorp Posse weet alles over rappen. Dolores maakt zelf een rap en gaat samen met Def het podium op om ‘m aan het publiek te laten horen.
Hoefsmid Niet alleen de hoefsmid smeedt hoefijzers, er bestaan ook fabrieksijzers. Ze worden zelfs aangepast aan wat paarden er mee moeten doen. Er zijn bijvoorbeeld speciale hardloopijzers.
Homelab Gemak dient de mens, dus worden er steeds handiger apparaten ontwikkeld. Het Klokhuis stuurt Margreet naar het Homelab om van alles te testen. Het staat er vol met de nieuwste snufjes.
Homeopatisch Geneesmiddel Wat is homeopathie, wat is een homeopathisch geneesmiddel en hoe maak je deze alternatieve medicijnen? Margreet duikt in de wereld van de alternatieve geneeskunde. Alles is puur natuur. De quizpolitie vraagt weer een argeloze voorbijganger welk geneesmiddel bij een bijsluiter hoort.
Honkbal Honkballen is meer dan loeihard met een knuppel tegen een bal slaan. Monique legt de regels van het spel uit en traint mee met het Nederlands honkbalteam.
Hoofddoek Je kan je hoofd bedekken om allerlei redenen: voor je werk, omdat het mode is of voor je geloof. Cindy van den Bremen ontwerpt moderne hoofddoekjes met hippe kleuren.
Hoofdluis
Hotelschool Wie in een hotel wil werken moet eerst naar de hotelschool. Bart boekt een kamer bij het college-hotel. De studenten werken daar keihard om het hotelvak te leren. Bart helpt mee in de keuken en volgt een lesje wijnproeven. En is hij tevreden met z’n hotelkamer?
House Music
Houtsnede Een kijker is geboren op 23 oktober 1990. En precies op haar geboortedag was haar opa in Het Klokhuis te zien met zijn houtsnede. Ze krijgt nu eindelijk de kans om deze aflevering te zien.
Houtsnijder Harry Leurink is houtsnijder. Hout en inspiratie haalt hij uit de natuur. In z’n werk combineert hij beelden van mensen en dieren. Dolores gaat met ‘m het bos in en naar z’n werkplaats.
Hovercraft Margreet demonstreert hoe een luchtkussenvoertuig werkt en bestuurd wordt. Ze doet ook mee aan échte hovercraftrace.
Huibert Groenendijk Huibert Groenendijk is industrieel ontwerper. Hij bedenkt allerlei producten. Met een autokinderzitje als voorbeeld vertelt hij aan Margreet hoe hij te werk gaat. Huibert is ook de ontwerper van de watertaxi in Rotterdam en is bezig met het bedenken van een nieuwe fiets.
Huidverzorging Wat gebeurt er als je jezelf niet wast? En hoe kan je met natuurlijke grondstoffen badschuim maken? Dolores komt alles te weten over huidverzorging.
Huidziekte Psoriasis is een huidziekte waarbij je allemaal rode plekken met witte schilfers op je huid krijgt. Een huidarts legt uit hoe psoriasis ontstaat en Dolores laat zien welke middelen er tegen deze huidziekte allemaal bestaan.
Huilen Het Klokhuis volgt onderzoek wat echt om te huilen is. Wat is het verschil tussen vreugdetranen en tranen van en verdriet? Waarom en wanneer huilen we ? En huilen mannen of vrouwen meer?
Huis Van Oranje Hoe is Nederland een koninkrijk geworden? Het Klokhuis volgt de stamboom van het Huis van Oranje Nassau: van de vader des vaderlands Willem van Oranje tot kroonprins Willem Alexander.
Hulphond Honden kunnen ingezet worden om mensen met een handicap te helpen. Maar hoe leer je een hond allerlei klusjes? Stefan laat zien wat zijn hulphond allemaal voor hem doet.
Hydraulische Camera Speciale ‘vogelvluchtshots’ in films, videoclips of bij sportwedstrijden worden niet gedraaid door vliegende cameramensen. Daarvoor is de kraan-camera uitgevonden.
Hypnose Bij hypnose raak je in een soort trance. Dat lijkt een beetje griezelig, maar dat is het niet. Hypnose wordt zelfs als therapie gebruikt om mensen van bepaalde klachten af te helpen. Ernst kijkt hoe een groepje kinderen onder hypnose wordt gebracht.
Ien Van Laanen De omslagen van de Nederlandse Harry Potterboeken zijn van illustrator Ien van Laanen. Margreet wil weten hoe zij deze boekomslagen ontwerpt. De computer blijkt voor Ien een soort toverdoos, waarmee ze de meest fantastische Harry Potter-illustraties tevoorschijn tovert.
IJsfabriek Er bestaan heel veel ijssoorten, maar hoe wordt ijs gemaakt? Dolores volgt het hele traject van ijssmaken: van de koe tot de ijsfabriek. Want hoe krijg je grote ketels met vers ijs in bakjes? En hoe bewaren ze in de ijsfabriek die duizenden liters ijs?
IJshockey IJshockeyers razen soms met zestig kilometer per uur achter de puck aan. Wat zijn de regels van deze snelle sport en wat trekken spelers allemaal aan voor ze veilig het ijs op schaatsen.
IJskristal In het Thialf-stadion maken ze van Fries slootwater ‘kampioensijs’. IJskristallen spelen daarbij een belangrijke rol. Wat is het geheim van de ijsmeester in Heerenveen?
IJslandse Paarden IJslanders zijn bijzondere paarden. Het ras is klein van stuk en kent naast stap, draf en galop nog twee manieren om te lopen: de tölt en de telgang. Margreet laat alle vijf de gangen zien.
IJsshow Margreet begeeft zich op het gladde ijs van de ijsshow. Wat moeten de kunstschaatsers voor zo’n show allemaal kunnen? Hoe wordt de ijsvloer aangelegd, en hoe houd je die vloer lekker glad? Beckie en Malika proberen indruk te maken op een jongen op de ijsbaan.
IJszeilen Als het vriest kan je gewoon gaan schaatsen, maar het kàn spectaculairder en het gaat ook een stuk harder: ijszeilen. Dolores krijgt op het ijs de wind in de zeilen.
IJzer Monique gaat naar de Hoogovens in IJmuiden. In enorm hete ovens wordt daar van ijzererts staal gemaakt. De truc is om voor stevig staal de koolstof uit het ijzererts te branden.
IJzertijd Ernst draait een dagje mee in de ijzertijd. Het waren zware tijden. Boer, bakker, slager, jager of pottenbakker: de ijzertijdmens moest echt alles zelf doen om te kunnen leven.
Indoor Sneeuw In een indoor-wintersporthal kan je zelfs ’s zomers skiën en snowboarden. Hoe krijg je binnen echte sneeuw en hoe krijgen ze de temperatuur zo laag zodat de sneeuw blijft liggen?
Insektenverzorger Dolores bekijkt met de insectenverzorger van diergaarde Blijdorp de bewoners van zijn afdeling. Moeten insectenverblijven ook schoongemaakt worden? En wat eten deze beestjes?
Internaat Er zijn kinderen die door problemen niet meer thuis wonen. Zij kunnen naar een internaat. Margreet gaat kijken hoe het dagelijks leven op internaat De Rading er uit ziet. Hoe wonen de kinderen, wat zijn de regels en gaan ze ook naar school. Jacqueline Govaert van Krezip zingt het speciaal voor deze aflevering geschreven lied: Internaatskind.
Internationaal Danstheater Het Internationaal Danstheater laat dansen uit de hele wereld zien. Margreet kijkt voor en achter de schermen van hun voorstelling ‘Met handen en voeten’.
Iran Margreet komt op een tentoonstelling van alles te weten over de cultuur, gebruiken en gewoontes van Iran. De verhalen van de Iraanse dichter Ferdosi spelen een grote rol in dit land.
Iris Roskamp Iris Roskamp en Yvon Trossel zijn echte glasblaaskunstenaars. Ze blazen, knippen en boetseren prachtige voorwerpen van glas. Dolores merkt dat glasblazen echt een kunst is.
Ivo Kamphuis Ivo Kamphuis is een bosjutter. Hij struint vaak door het bos op zoek naar botjes, schedels en geraamtes. Al z’n vondsten verwerkt hij in z’n beelden en schilderijen.
Jachtluipaard Het jachtluipaard rent op topsnelheid maar liefst 110 kilometer per uur. Dit en andere jachtluipaardweetjes krijgt Bart te horen van de jachtluipaardenverzorgster van de Beekse Bergen. Hoe kan het eigenlijk dat een jachtluipaard zo verschrikkelijk snel is?
Jacques Vriens Britt van Breda uit Malden is een grote fan van Jacques Vriens. Daarom wil ze de aflevering over deze schrijver nog eens zien.
Jan Van Der Kooi Schilder Jan van der Kooi maakt stillevens maar hij tekent ook landschappen en dieren. Hij gaat naar een opvangcentrum voor roofdieren om ze na te tekenen.
Jeep Met een personenauto kan je niet door het water, zand of modder rijden. Met een jeep kan je wél door onherbergzaam terrein scheuren. Waarom kom je dan niet vast te zitten? Het draait bij deze terreinwagen allemaal om de wielen. Ernst krijgt natuurlijk wel wat probleempjes.
Jenny Kerr Wat is countrymuziek? En met welke instrumenten speel je deze Amerikaanse muziek? Margreet komt het allemaal te weten bij Jenny Kerr en haar band. Howdy!
Jeroen Bosch De schilderijen van Jeroen Bosch zeggen veel over de tijd waarin hij leefde. De wereld van deze beroemde schilder uit Den Bosch zit vol met allerlei rare mensen, dieren en wezentjes. Elk doek heeft z’n verhaal over goed en kwaad.
Jeugdthriller De verhalen van thrillerauteur Tomas Ross zitten vol raadsels, mysteries en geheimzinnigheid. Hij legt aan Ernst uit hoe hij zijn spannende boeken schrijft en hoe hij aan z’n ideeën komt.
Johanna Kruit Johanna Kruit heeft een paar gedichtenbundels geschreven voor kinderen. Ze probeert in haar gedichten met weinig woorden mooie verhalen te vertellen. Het gedicht over de hond Vlekkie is daar een goed voorbeeld van.
Jongerentaal Wat is het verschil tussen MSN en SMS-taal? Wat is jongerentaal? Hoe is de Nederlandse taal ontstaan? Bart een dagje van de taalpolitie en komt alles te weten over taal. En hij doet de grote Klokhuis-SMS-straattest!
Jongleur Een goede jongleur volgt niet apart alle voorwerpen waarmee hij jongleert, maar concentreert zich op z’n ‘totaalblik’ . Met de blikvolger, een speciale helmcamera, kan je precies zien waarop de jongleur zich richt. Een blokje in beeld maakt de oogbewegingen zichtbaar.
Jungle Dolores gaat de jungle in. Dat kan ook dichtbij huis: in het nagebouwde tropisch regenwoud van Burgers Bush. Hoe ontstaan in het echte regenwoud eigenlijk al die plensbuien?
Kaalheid Cheyenne is door de ziekte Alopecia Areata heel snel kaal geworden. Ze vertelt hoe ze met de ziekte omgaat en samen met Margreet zoekt ze een nieuwe pruik uit. Def P. is ook kaal en houdt in zijn rap een pleidooi voor kaalheid.
Kaarsen Hoe kunnen kaarsen een paar uur branden en hoe worden ze gemaakt? Margreet komt te weten hoe kaarsen en theelichtjes worden gemaakt. Paraffine is voor beide kaarssoorten belangrijk.
Kaas Hoe maak je van vloeibare witte melk keiharde gele kaas. Ernst volgt het hele proces: van de voorfabriek tot de kaasmakerij. Van harken en poetsen blijk je goede kazen te krijgen.
Kaasmakerij Hoe maak je van vloeibare witte melk keiharde gele kaas. Ernst volgt het hele proces: van de voorfabriek tot de kaasmakerij. Van harken en poetsen blijk je goede kazen te krijgen.
Kameel Een kameel is gebouwd voor de woestijn, maar Ernst vindt hier Harry met twaalf kamelen in de tuin. Hij weet echt alles over dit bijzondere huisdier. Want waar dienen die bulten toch voor?
Kangoeroe Margreet reist af naar Australië om er alles te weten te komen over de kangoeroe. Zo bezoekt ze een opvangcentrum voor baby-kangoeroes.
Kantkunst Met kantklossen kan je bijvoorbeeld vriendschapsbandjes maken. Maar Els Teeuwen is een gevorderde kantklosser en maakt draadkunst.
Kaplaarzen In Raalte maken ze zeshonderdduizend kaplaarzen per jaar. Margreet legt uit waarom de kaplaarzenfabriek met poly-urethaan werkt. En Def P. rapt over dit schoeisel met schacht en zool.
Karate Karate is een verdedigingssport zonder wapens. ‘De weg van de lege hand’ is dan ook de letterlijke betekenis van het woord karate. Dolores krijgt les van twee karatekampioenen.
Karton Karton is opgebouwd uit verschillende laagjes papier. Monique ziet hoe in de fabriek van duizenden kilo’s oud papier gloednieuw karton wordt gemaakt, bedrukt én gevouwen.
Kattenvoer Bart gaat naar de kattenvoerfabriek. Hij proeft zelf kattenvoer en ziet hoe katteneten gemaakt wordt. Wat zijn de ingrediënten van kattenvoer? En natuurlijk zijn een paar katten proefkonijnen voor wat smaaktestjes.
Kauwgom Kauwgom is er in allerlei kleuren, soorten en smaken. Maar waar kauwen we nou eigenlijk op? Dolores ontdekt in de kauwgomfabriek dat rubber, hars en was de basisingrediënten van kauwgom zijn. En er worden ook nog smaakstoffen, nepsuikers en glansmiddel aan toegevoegd.
Kemakeur Elektriciteit kent een probleempje: er kan kortsluiting ontstaan. Margreet bezoekt een kortsluitingslaboratorium. Met enorm veel energie maken ze daar flink sluiting, met allerlei knallende gevolgen.
Kerkelijke Mode Zijn kazuifels, de werkkleding van priesters ook met de tijd meegegaan? Dolores en Klaas bekijken de stand van zaken in de kerkelijke mode.
Kermiskind Hoe leeft een kermisfamilie? En zitten kermiskinderen de hele dag in de botsauto’s, het spookhuis en de achtbaan, of kunnen ze gewoon naar school? Klaas bekijkt de woonwereld achter de kermis.
Kerst Elk jaar zitten we vrolijk rond de kerstboom, maar weten we nog wel waarom we het Kerstfeest vieren? Lotte weet alles over de geschiedenis en de gebruiken rondom Kerstmis.
Kerstspecial 2005 1 Het Klokhuis laat Kerstmis niet zo maar voorbij gaan. DJ-Tosto presenteert de allerleukste Klokhuisliedjes met onder andere Def P. en Jacqueline Govaert van Krezip.
Kerstspecial 2005 2 DJ-Tosto heeft zoveel leuke liedjes gevonden dat hij ook op Tweede Kerstdag heel veel leuke Klokhuismuziekclips kan tonen. Zing onder de kerstboom mee met de DJ!
Kidsweek Hoe maak je een krant en wat doet een journalist nu precies? Margreet komt het te weten op Kidsweekredactie. Verder gaat ze mee met twee junior-redacteuren als zij misdaadverslaggever Peter R. de Vries interviewen.
Kimono
Kindercircus Kasper laat zien wat hij bij circusschool Jopie allemaal leert. En voor één keer treedt hij op bij het echte circus Renz. Hij is wel een beetje nerveus.
Kinderjury In 2004 stemmen kinderen voor de 17e keer op hun favoriete boek van het afgelopen jaar. In de Nederlandse Kinderjury kunnen twee boeken een prijs winnen. Eén winnaar bij de kinderen van 6 t/m 9 jaar en één winnaar bij de kinderen van 10 t/m 12 jaar. Vandaag zie je op Z@ppelin de uitslag.
Kinderkamer
Kinderkrant Hoe maak je een krant en wat doet een journalist nou precies? Margreet komt het te weten op Kidsweekredactie. Verder gaat ze mee met twee juniorredacteuren als zij misdaadverslaggever Peter R. de Vries interviewen.
Kinderkunsthal Ernst bezoekt de Rotterdamse Kinderkunsthal. Je kan daar niet alleen naar kunst kijken, je kan kunst daar ook aanraken, voelen en maken. Zelfs koken is er kunst.
Kinderrechten Internationale Dag van de Rechten van het kind. Unicef is de organisatie voor de rechten van het kind, van de Verenigde Naties. Zij komt op voor de rechten van alle kinderen in de hele wereld. Wat zijn kinderrechten en wat is er in Nederland te doen rondom kinderrechten?
Kinderschoen Kinderschoenen moeten aan andere eisen voldoen dan schoenen voor een volwassen voet. Wat is een goede schoen voor groeiende voeten?
Kippen Voor mens en kip zijn wetenschappers op zoek naar de ideale kippenboerderij. Margreet bezoekt de onderzoekers van ‘Houden van hennen’. Wat is een kiplekkere scharrelsituatie?
Klankspeeltuin Kan je van het geluid van blaffende honden muziek maken? Klaas probeert het in de Klankspeeltuin. Hij componeert daar muziek met allerlei zelfgemaakte en opgenomen geluiden.
Kleianimatie Liesbeth Worm maakt kleianimaties. Dat is hard werken, want elke beweging legt ze beeldje voor beeldje vast. Ze is anderhalf jaar bezig om een animatiefilmpje van tien minuten te maken.
Kleine Mensen Tessa heeft achondroplasie, dan is er iets mis met de vorming van je kraakbeen. Daardoor zal ze nooit een normale lichaamslengte krijgen en altijd klein blijven. Ze vertelt aan Margreet tegen welke problemen ze dan letterlijk aan loopt. Waar koopt ze bijvoorbeeld leuke kleren?
Kleuren Kleuren zijn er niet alleen om de boel op te vrolijken, ze hebben allerlei functies. Dolores legt van alles uit over het effect van kleuren. En verrassend: met drie basiskleuren zijn alle andere kleuren te maken en in wit licht zit de regenboog verstopt.
Kleurenblind Iemand die kleurenblind is ziet wel kleuren, maar heel anders dan de meeste mensen. Hoe ziet de wereld er voor kleurenblinden uit. Dolores legt uit wat kleurenblindheid is.
Klimaatsverandering Wat is het broeikaseffect nou precies. Bart legt het uit met een wereldbol en een plastic zak. Maar wat hebben kroosvarentjes nou met het broeikaseffect te maken? En wat heb je aan oude aardlagen om iets te weten te komen over klimaatsverandering. Bart zoekt het allemaal uit.
Klimsport Bergbeklimmers gaan vaak via speciale klimroutes langs de bergwand. Dolores klautert samen met een meervoudig Nederlands kampioen van haak naar haak langs een behoorlijk steile route.
Klokhuis Hit Hoe scoor je met een liedje een grote hit? Ernst schrijft het nummer ‘Superman’ en roept de hulp in van muziekproducers die samenwerken met Replay en Lange Frans & Baas B. In hun eigen studio arrangeren zij ‘Superman’ tot een potentiële Klokhuis-hit. En daar hoort natuurlijk een clip bij!
Klooster Monique gaat naar een Benedictijns klooster. De nonnen moeten zich aan allerlei regels houden. Zo mogen ze ’s avonds niet meer praten en moeten ze om vier uur ’s ochtends naar de kerk.
Kluis Een kluis is niet zomaar een kastje: door sterke beveiligingen zijn ze zonder sleutels en codes echt niet open te krijgen. Bart legt uit hoe het allemaal werkt en Ernst probeert toch één brandkast met grof geweld open te breken.
KNO-Arts 1 Een kijker heeft al zo’n acht keer buisjes in haar horen gehad. Daarom wil ze Het Klokhuis over de KNO-arts nog eens zien.
Koeienmest Miljoenen stuks vee produceren een flink mestoverschot. Dat heeft na-, maar ook voordelen. Met een biogasinstallatie kan je met koeienpoep stroom opwekken.
Koeientekenaar Marleen Felius schildert koeien. Deze koeientekenaar staat niet met haar schildersezel in het weiland, maar ze laat zich inspireren door haar zelfgemaakte koeienfoto’s.
Koffie Er worden alleen in Nederland al 48 miljoen kopjes koffie per dag gedronken. Hoog tijd dat Dolores eens uitzoekt wat voor koffiesoorten en smaken er allemaal zijn. Hoe worden nieuwe smaken getest en hoe maken ze bijvoorbeeld de moderne koffiepads? En Senor Magic doet leuke trucs met koffie.
Koningin Wat houdt het koningsschap in? Het Klokhuis volgt koningin Beatrix tijdens een werkbezoek. En Dolores bewondert de enige echte kroon. Maar waarom draagt de majesteit nooit een kroon?
Koninklijk Slapen Lang geleden sliep het volk op een jute zak met stro, maar hoe zagen de bedden van vorsten en andere mensen van koninklijk bloed er uit? Ernst gaat naar de tentoonstelling koninklijk slapen.
Koninklijke Stallen De Koninklijke Stallen bestaat uit twee afdelingen: de garage en de stallen. Margreet mag alles bekijken en voelt zich even de koningin als ze meegaat met een testrit van de koninklijke bus!
Koolzaad Auto’s rijden meestal op benzine, diesel of gas. Er schijnt een milieuvriendelijk alternatief te zijn: koolzaadolie! Dolores gooit deze en andere oliën in de tank en kijkt of de automotor hierop kan rijden.
Koraal Wat is koraal en ontstaan koraalriffen? En hoe eet en groeit koraal? Dolores komt het allemaal te weten bij een nagebouwd koraalrif.
Kriebelbeestjes Er zijn heel veel beestjes in je huis en op je lichaam waarvan je niet weet dat ze er zijn. Van huisstofmijten tot luizen: Dolores legt ze onder de microscoop. En Bill & Will doen aan vlooienbestrijding.
Krokodil De krokodillen in Artis krijgen bezoek van Dolores. Ze komt er van alles over dit vervaarlijke roofdier te weten. Maar ze steekt ook de handen uit de mouwen en ze is niet bang, want ze helpt de verzorgers met het schoonmaken van de krokodillenbak.
Kroonprins Je kan niet solliciteren naar de baan van koning of koningin. Het eerste kind van de regerende vorst of vorstin is automatisch troonopvolger. Hoe is het om kroonprins(es) te zijn?
Kunstoog Twee kinderen vertellen waarom ze een kunstoog hebben en hoe het is om zo’n oogprothese te dragen en wat je met één oog ziet. En hoe worden kunstogen gemaakt en kunnen ze ook bewegen?
Kunstschaatsen Op schaatsen kan je niet alleen hard rijden, je kan er ook goed op dansen. We volgen een training van de nationale kunstschaatsselectie.
Kunsttand Daan is door een ongeluk een voortand kwijtgeraakt. Bart ziet hoe een tandtechnicus een gloednieuwe kunsttand voor Daan maakt. Hoe krijgt de tandarts het voor elkaar om de juiste maat en kleur te krijgen?
Kunstwerkplaats Kunstenaars ontwerpen soms beelden of andere kunstwerken die ze niet in hun atelier kunnen maken. Dan kunnen ze terecht bij de kunstwerkplaats.
Kustwacht Ernst vaart mee op de Zeearend, het douaneschip van de kustwacht. Zij controleren schepen op smokkelwaar. Maar er varen nogal wat schepen op zee, dus hoe doen ze dat? Met een hond!
Landmeten Een helikopter kan prima landmeten met satellietnavigatie en laserapparatuur aan boord. Met de meetgegevens worden landkaarten gemaakt en dijk hoogtes gecontroleerd. Dolores laat zien wat de voordelen zijn van landmeten vanuit de lucht.
Lawine Nooit buiten de pistes skiën, want dan kan je met lawines te maken krijgen. En wat te doen als je onverhoopt toch met een lawine te maken krijgt? Dolores doet uitgebreid lawineonderzoek. Krezipzangeres Jacqueline bezingt lawinegevaar in het dagelijks leven.
LCD De bolle tv-beeldbuis wordt snel verdrongen door het ‘platte’ beeldscherm. Wat is er zo anders aan deze LC-schermen. Het heeft onder andere te maken met vloeibare kristallen.
Leeuwenverzorger Leeuwen in de dierentuin eten geven lijkt een gevaarlijke klus. Maar in Ouwehands Dierenpark rijden ze met een speciale voederauto gewoon tussen de leeuwen.
Lengte Portret Twee lange mensen laten zien hoe het is om langer te zijn dan twee meter. Waar loop je in de praktijk tegenaan als je langer bent dan gemiddeld?
Lever In de lever vinden maar liefst zeshonderd chemische processen plaats! Maar wat doet de lever dan precies? Margreet komt het te weten bij de hepatoloog: een leverdeskundige. Verder ontmoet ze ook Jesper, hij vertelt waarom hij een levertransplantatie heeft gehad. Natuurlijk heeft Bintje ook weer wat op z’n lever.
Lichtshow Margreet volgt bij Marco Borsato de mannen van het licht. Hoewel bijna alle lampen met computers worden aangestuurd, blijft de magische hand van de lichttechnicus onmisbaar.
Lift Wat is de snelste lift ter wereld? En waar hangt de langste lift ter wereld? En hoe werkt een lift precies? Wat betekent het woord lift? En waarom kan een lift niet naar beneden storten? Dolores geeft het antwoord op al uw liftvragen!
Lijm Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een lijmsoort voor. Zelfs vliegtuigonderdelen worden gelijmd! Maar waarom plakt lijm eigenlijk en wat gebeurt er allemaal in de lijmfabriek?
Lipstick Lippenstift is bijzonder spul. Het moet altijd goed blijven zitten, het mag niet afgeven, plakken of vies kleven en je moet er lekker mee kunnen zoenen. Hoe maakt de lipstickfabriek gekeurde stofjes die aan deze eigenschappen voldoen?
Looprobot Lopen is gecontroleerd vallen en slingeren met je benen. Met die wetenschap doet de TU Delft onderzoek met looprobots. Het doel is betere kunstbenen te ontwikkelen voor gehandicapten.
Luc Enting Natuurfilmer Luc Enting zit soms dagenlang in z’n gecamoufleerde schuiltentje of in z’n terreinwagen te wachten om een paar mooie shots van dieren in het wild te maken. Bart mag mee met de beste natuurfilmer van ons land. Hoe weet Luc al die beesten toch te vinden?
Luchtacrobatiek Je wordt niet zomaar circusacrobaat. Je moet jarenlang oefenen op ingewikkelde sprongen. Veiligheid staat bij al dat springen en zweven natuurlijk voorop.
Luchtvaartgeschiedenis Luchtvaartpioniers gingen de lucht in met vliegtuigen die met touwtjes bij elkaar werden gehouden. Later gingen metalen toestellen sneller, hoger en verder. De Spin, de Uiver, en de Conny: Margreet toont de belangrijke kisten uit de vaderlandse luchtvaartgeschiedenis.
Luchtverkeer Piloten mogen niet lukraak overal vliegen. Het luchtruim is verdeeld in allerlei zones, en zonder toestemming mag niet overal gevlogen worden. Margreet ziet op een vlucht van Rotterdam naar Texel welke luchtverkeersregels er zijn en hoe een piloot zich met een navigatieplan voorbereidt op een vlucht.
Luchtvracht Grote en kleine pakketten, bloemen en zelfs paarden: alles kan per vrachtvliegtuig vervoerd worden. Klaas kijkt hoe de ‘loadmaster’ na veel passen en meten alles aan boord krijgt.
Lydia Rood Lydia Rood schrijft dit jaar het kinderboekenweekgeschenk. Bart gaat aan Lydia vragen waar het over gaat. Maar ja, het boek gaat over geheimen, dus of ze er iets over kwijt wil is maar de vraag. Bart gaat het toch proberen.
Maansverduistering Bart gaat een maansverduistering bekijken in een sterrenwacht. Maar wat is dat nou precies, een maansverduistering? Bart ontdekt dat het allemaal te maken heeft met de stand van de zon, de maan en de aarde. En wat is het Eerste Kwartier, Volle Maan en het Laatste Kwartier?
Made In China Margreet gaat naar China Town in Den Haag. Ze bezoekt de chinese school, Chinese winkels en houdt een speurtocht naar produkten met het label ‘Made in China’. Hoe komt het toch dat er zoveel spullen uit China komen? En hoe staat het met de moderne Chinese kunst? Daantjes en Zaantjer van de quizpolite checken de labels van een chinakenner.
Maden In een ziekenhuis bestaat madentherapie om wonden schoon te krijgen. En de recherche gebruikt maden om het tijdstip van een misdrijf vast te stellen. Ernst wil weten hoe maden aan al die bijzondere baantjes komen en wat ze dan precies doen.
Malaria Een muggensteek bezorgt je jeuk. Maar er zijn landen waar de malariamug je kan prikken, en dat is gevaarlijk. Wat is malaria en hoe kan de mens zich er tegen beschermen?
Mark Bischof Kunstenaar Mark Bischof houdt van hout. Hij maakt er kinetische kunst van: prachtige bouwwerken die allerlei ingewikkelde bewegingen kunnen maken.
Mars Margreet bekijkt het leven op de planeet Mars. Zou ze ook een Marsmannetje tegen komen? Nee, natuurlijk niet, maar ze ontdekt bij de ESA wél karretjes die op zoek gaan naar het leven op Mars.
Martin Lodewijk Martin Lodewijk is tekstschrijver van de strip ‘Storm’ en hij maakt ‘Agent 327’. De geheimagenten van Het Klokhuis, Ernst en Margreet, sporen Martin op om hem z’n ‘topsecrets’ te ontfutselen. Vooral Margreet gooit alles in de strijd.
Maskers Je hebt carnavalsmaskers, maar ook theatermaskers. Frans Krom maakt zelf maskers en speelt er mee volgens de eeuwenoude traditie van de Commedia dell’arte uit Italië. Door een masker van Ernst’s gezicht te maken laat hij zien hoe elk masker z’n eigen karakter krijgt.
Max Velthuys Max Velthuys tekent en schrijft de bekende boeken over Kikker. Ernst vraagt Max hoe de verhalen van de kikker-met-zwembroek ontstaan en Kikker geeft zelf ook commentaar.
Medicijn Medicijnen worden niet zo maar aan patiënten gegeven. Het maken van nieuwe pillen en poeders duurt al gauw twaalf jaar. Margreet volgt alle testfases.
Melkfabriek Lotte bezoekt een biologische melkveehouder. Wat is het verschil met de ‘normale’ melkkoeien? En hoe maak je magere, halfvolle of volle biomelk? Bill en Will proberen het wereldrecord melk drinken te verbeteren.
Merlijn Twaalfhoven Bij componist Merlijn Twaalfhoven geen orkest op een podium. Hij geeft ongewone concerten op ongewone plaatsen. Zelfs in de keuken van een restaurant kan hij muziek maken. En hij laat de dirigent vervangen door een stopwatch. http://www.twaalfhoven.net
Metall Klaas pakt z’n oordopjes en waagt zich in de oefenruimte van de Groningse metallband Instil. Ze leggen uit wat metall is en Klaas doet een poging om mee te zingen. Zal Klaas z’n stem het redden, tussen al het metall geweld?
Meter De standaardmeter ligt in een kluis en met laserapparatuur kan tot op de miljoenste millimeter gemeten worden. Een oprolbaar meetlint van tien meter blijkt dan toch iets korter te zijn.
Mexicaanse Dans Mexicaanse dansers laten verschillende dansstijlen uit hun land zien. Bij de Mexicaanse dans wordt vaak een verhaaltje uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld bij de Hoedendans of de Messendans.
Michel Huisman 1 Michel Huisman is de maker van ‘De half-automatische Troostmachine van Maastricht’ en Willy Wortel is z’n grote voorbeeld. Hoogste tijd dat Het Klokhuis zijn bijzondere werk eens gaat bekijken.
Michel Huisman 2 Michiel Huisman is de maker van ‘De half-automatische Troostmachine van Maastricht’ en Willy Wortel is z’n grote voorbeeld. Hoogste tijd dat Ernst zijn bijzondere werk eens gaat bekijken.
Middeleeuwen Margreet laat zien hoe het er in de Middeleeuwen aan toe ging. Zo moesten veel kinderen al gaan werken . En als je iets deed wat niet mocht ging je aan de schandpaal.
Migraine Migraine zou je een soort kortsluiting in de hersenen kunnen noemen. Wat gebeurt er tijdens en migraineaanval? En is er iets te doen aan deze heftige hoofdpijn?
Migratie Deze week is Het Klokhuis in Ghana. Dolores ontdekt vandaag dat haar voorouders uit Ghana zijn weggevoerd, om in Suriname als slaven op de plantages te werken.
Mijnenveger De marine speurt op zee met op afstand bestuurbare duikboten naar mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Duikers plaatsen springstof bij de bom, om ‘m onschadelijk te maken. Ernst wil het ook leren. Hij gaat geblinddoekt het zwembad in om bommen te herkennen.
Milieudienst In het Rijnmondgebied kunnen bewoners bij de Milieudienst melding maken van luchtverontreiniging of geluidsoverlast. Dolores gaat op pad met een controleur van deze dienst. Ze doet gelijk even een reuktestje, want een controleur moet natuurlijk wel een goede neus hebben om te kunnen bepalen om wat voor stank het gaat.
Mini-Vliegtuig Binnen Margreet gaat naar een wedstrijd van de lichtste vliegtuigjes ter wereld. Ze moeten zo lang mogelijk in de lucht blijven. Hoe kan zo’n vliegtuigje zonder enige hulp van een motor zo lang blijven zweven? Het Nederlandse record ligt op 44 minuten! Zal het verbroken worden?
Mini-Vliegtuig Buiten Dolores gaat naar een wedstrijd met modelvliegtuigen. Ze moeten zo lang mogelijk in de lucht blijven zweven. De kunst is om de juiste thermiek te vinden.
Mitsy Groenendijk Mistsy Groenendijk maakt met eenvoudige krijtjes schilderijen. Vaak zijn het zelfportretten in een sprookjeswereld. Ze tekent niet alleen, ze ontwerpt ook grappige bikini’s en borstbeelden!
Mobiele Eenheid Acteur en Klokhuisgastpresentator Daan Schuurmans oefent mee bij de Mobiel Eenheid. Hij denkt zo maar even mee te kunnen meppen op de nepdemonstranten, maar dat loopt even iets anders.
Mode Illustrator Er bestaan modefoto’s, maar je kan ook tekeningen van nieuwe kleren maken. Dat is het werk van Piet Paris. Hij is modelillustrator. Dick Bruna is één van z’n grote voorbeelden.
Modelmaker Een nep aardbei nodig, een reuze-insekt of een boom met een knoop in de stam? Geen probleem, modelmaker Mineke van Gogh maakt het allemaal.
Modelracebaan Modelracen is net zo spannend als de echte Formule 1. De auto’s worden op afstand bestuurd en halen makkelijk 120 km per uur. Margreet gaat naar het Nederlands kampioenschap modelracen.
Modelspoorbaan Het is de droom van iedere modeltreinliefhebber: een grote, zelfgebouwde modelspoorbaan op zolder. De mannen van de Amsterdamse Modelbouwers Club maken die droom werkelijkheid.
Modeontwerper Daryl van Wouw is modeontwerper. Hij laat zien hoe z’n kleding wordt gemaakt en hij ontwerpt speciaal voor Dolores een kledingstuk. Maar waarom draagt hij toch altijd een koptelefoon?
Monumentenwachters Hoe staan de monumenten in ons land ervoor? Dat houden de Monumentenwachters in de gaten. En dat werk is niet helemaal ongevaarlijk.
Moskee Bart bezoekt een moskee, het gebedshuis voor moslims. Hij merkt dat moslims zich aan allerlei regels moeten houden. Zo moeten ze zich eerst wassen voordat ze in de moskee mogen bidden.
Motoragent Klaas was het liefst motoragent geworden. Zijn wens gaat toch een beetje in vervulling: hij mag een dagje oefenen op de rijschool voor motoragenten. Houdt hij de politiemotor in bedwang?
Mozart Lucas en Arthur Jussen kunnen heel goed piano spelen. De pianotalenten weten ook alles over Mozart. Dolores gaat op bezoek bij deze virtuoze pianobroers.
MRI Met ronddraaiende röntgenstralen of met een elektromagnetisch veld kan je zonder te snijden in het lichaam kijken. Wanneer en hoe wordt een CT- òf een MRI-scan toegepast en wat is er dan allemaal te zien? Bill en Will doen iets anders: zij laten door straling dingen verdwijnen.
MS Multiple Sclerose is een ziekte die te maken heeft met het centrale zenuwstelsel. Margreet legt uit wat MS precies is. En een MS-patiënt vertelt wat de ziekte met haar doet.
Muesli Muesli wordt gemaakt van allerlei graansoorten. Waar komen die granen vandaan en hoe maak je er muesli van? Een kijkje in de mueslifabriek.
Muggen Waarom prikken muggen ons? Margreet onderzoekt wat de favoriete geurtjes zijn van muggen. Haar zweetsokken gaan zelfs in een muggenwindtunnel.
Musical
Musical Opleiding Optreden in een musical is een vak apart. De spelers moeten zingen, dansen en toneel spelen. Bart ziet bij de speciale musicalopleiding in Amsterdam hoe je dat allemaal kan leren.
Muskusrat Muskusratten zijn dol op water en graven hele gangenstelsels. Om allerlei schade te beperken en zelfs overstromingen door dijkverzakking te voorkomen worden rattenvangers ingeschakeld.
Naardermeer Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van ons land. Samen met de boswachter trekt Ernst door het beschermde natuurgebied. Hij ziet prachtige vogels, vissen en planten, maar er moet ook nog ‘vrijwillig’ natuuronderhoud worden gedaan. Maar of Ernst dat nou zo leuk vindt...
Naginata Naginata is de naam van een vechtsport gebaseerd op de Japanse krijgskunst. Ernst trekt een echt naginata-harnas aan en probeert met de vechtstok klappen uit te delen. Maar dat valt hem niet mee.
Natuurschilder De schilderijen van natuurschilder Jeroen Verhoef zijn levensecht. Om dolfijnen of orca’s te schilderen duikt hij eerst het water in om foto’s te maken van zelfgemaakte modellen.
Nepgevechten Hoe geeft een acteur z’n tegenspeler een klap in het gezicht, zonder dat het pijn doet? Dolores komt het te weten bij de gevechtstrainer van de tv-serie Baantjer.
Neushoorn Dolores gaat op safari. In de Beekse Bergen gaat ze op zoek naar de neushoorn. Natuurlijk helpt ze een handje bij het verzorgen van de rhino’s en ze ontmoet een lieve babyneushoorn.
Nieren De nieren spelen een belangrijke rol in het lichaam: ze regelen de vochthuishouding, spoelen het bloed schoon, maar ze maken ook hormonen. Als het bloed schoonmaken niet goed gaat, dan heb je nierdialyse nodig. Een kunstnier spoelt de boel dan schoon. Maar hoe?
Noord-Zuidlijn In Amsterdam komt een nieuwe metrolijn: de Noord-Zuidlijn. Om te laten zien hoe lastig het is om dwars door de stad een metro aan te leggen, volgt Dolores de hele route op de fiets. Ze legt uit hoe een tunnel onder het IJ komt, en hoe in de binnenstad wordt geboord.
Noten In het bos liggen allerlei noten. Dinsdag ga ik eikels en kastanjes rapen in het bos, en in een walnotenkwekerij ontdek ik maar liefst veertig verschillende walnootsoorten.
Obstipatie Naar het toilet gaan lijkt een alledaagse bezigheid, maar er zijn mensen die minder dan drie keer per week kunnen poepen. Hoe ontstaat verstopping in de darmen en wat valt er aan deze obstipatie te doen? Zoë gaat er voor naar de poeppoli en houdt onder andere een poepdagboek bij.
Oerrund De eerste koeienkuddes in ons land bestonden uit oerrunderen. Het waren de voorouders van onze huidige koeien. Het oerrund is allang uitgestorven, maar door het kruisen van verschillende runderen proberen onderzoekers het oerrund weer terug te krijgen in de natuur. Bart gaat op zoek naar het nieuwe oerrund.
Oertekenen Twee kunstenaars maken beelden van prehistorische mensenhoofden. Die beelden tekenen ze weer na. Met deze oertekeningen zie je hoe ons lichaam zich sinds de oertijd heeft ontwikkeld.
Olifant 1 Ooit leefden in Europa mammoeten. Nu zijn slurfdieren bij ons alleen nog in de dierentuin te bewonderen. In Blijdorp gaat Monique kijken hoe de Indische olifanten worden verzorgd.
Olifant 2 De olifantenverzorgers van Artis trainen de olifanten zodat ze bij het wassen het goede pootje geven, of om bij zwangerschap een goede echo te kunnen maken. Het babyolifantje heeft twee hobby’s: in bad gaan en daarna lekker slapen. Dolores bij de olifanten in Artis.
Onderzeeboot De marine heeft vier onderzeeboten. Dolores gaat met een oefening mee op de ‘Dolfijn’ en komt van alles te weten over het leven en werken op een onderzeeër. DJ Tosto gooit het over een andere boeg: hij maakt onderwatermuziek voor z’n oma.
Ontbijtkoek Koek happen doen we allemaal wel eens. Maar hoe wordt het gemaakt? Margreet gaat naar de fabriek om er achter te komen wat het recept is en de ingrediënten zijn voor echte Hollandse ontbijtkoek.
Ooglaseren Als je genoeg hebt van een bril of contactlenzen én je bent achttien jaar of ouder, dan kunnen je ogen gelaserd worden. Margreet volgt in een ooglaserkliniek hoe een patiënt wordt gelaserd.
Oogsten De oogstmaand is voor boeren een hele drukke tijd. Ze zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig de oogst binnen te halen. Hoe wordt er geoogst en met voor machines gebeurt dat?
Opera 1 ‘Opera’ is de Klokhuisfavoriet van een kijker. Hij houdt van klassieke muziek, maar hij vond vooral een lied met Frank Groothof heel leuk: ‘Assepoester, een opera in vijf bedrijven’.
Opera 2 Je kan praten tegen iemand, maar je zou zinnen ook kunnen zingen. Dat is nou precies wat er gebeurt bij opera. De teksten worden dus niet gesproken maar gezongen. Margreet hoort hoe de operatekst, oftewel een libretto, van de jeugdopera Romeo en Farida tot stand komt.
Operatie Hoe zijn de taken verdeeld binnen een operatieteam? En wat voor apparatuur staat er allemaal in de operatiekamer van een ziekenhuis?
Operatierobot Met een operatierobot wordt er nauwelijks nog gesneden in de patiënt. De chirurg opereert vanuit een soort cockpit en bekijkt op een monitor wat hij doet. Opereren begint zo een beetje op een ingewikkeld computerspel te lijken.
Operazangeres Miranda van Kralingen is operazangeres. Ze laat verschillende zangstijlen horen en ze vertelt hoe je kan leren zingen.
Oppervlaktewater Hoe is het met de kwaliteit van ons oppervlaktewater? Kunnen we er veilig in zwemmen? Dolores komt het allemaal te weten als ze een dagje mee vaart met de controleur van het waterschap.
Orkestassistent Dirigent en orkest krijgen applaus, maar wie kent de orkestbodes? Margreet kijkt hoe snel de bodes van het Concertgebouworkest werken om repetities en optredens goed te laten verlopen.
Otazu Sylvie Meis, Katja Schuurman, Do, Lil’ Kim, The Sugababes en Britney Spears hebben één ding gemeen: ze dragen sieraden van Rodrico Otazu. Deze wereldberoemde sieradenontwerper woont gewoon in Amsterdam, dus hoog tijd om eens bij hem langs te gaan.
Ottograph Ernst kijkt in de disco hoe VJ Ottograph te werk gaat. Hij mixt z’n zelfgemaakte beelden op de muziek die de DJ draait. De animaties ontwerpt Otto natuurlijk niet in een drukke dansclub, dat gebeurt in alle rust op de computer in z’n atelier.
Ouke Bergsma
Paardenfluisteraar Een paardenfluisteraar leert hoe je met je paard kan omgaan. Het draait allemaal om vertrouwen en leiderschap. Hoe win je bij het eerste contact al het vertrouwen van je paard?
Paardenfysiotherapie Net als mensen kunnen paarden last hebben van spieren en gewrichten. Paarden kunnen dan naar een speciale paardenfysiotherapeut.
Paardenspringsport Hoe leer je een paard over hindernissen te springen? En hoe word je een goede springruiter? Ernst krijgt paardenspringles van topruiter Wout-Jan van der Schans. Lukt het Ernst om met z’n paard Platini over de balken te springen?
Paddestoelen Dolores gaat op paddenstoelensafari. Ze zoekt allerlei soorten: zoals de grootste, de lekkerste, de giftigste en de zeldzaamste paddenstoel. Dat is geen gemakkelijke klus: er groeien in ons land maar liefst 4100 verschillende paddenstoelensoorten! Margreet schiet haar te hulp en gaat naar het Paddenstoelenrijk: daar worden eetbare paddenstoelen geteeld. Beide dames komen zo alles te weten over het rijk der schimmels!
Paleis Soestdijk Het Klokhuis heeft een nieuwe presentatrice: LISA WADE. Ze gaat naar Paleis Soestdijk. Wie hebben er allemaal gewoond? Lisa komt voor Het Klokhuis op een plekje in Het Paleis waar nog nooit iemand geweest is.
Paling Bart gaat mee palingvissen, maar hij laat ook zien hoe paling wordt gekweekt. En hij ziet hoe voor wetenschappelijk onderzoek de palingtrek wordt nagebootst. Daarnaast wordt er een leuk liedje gezongen, zien waar het is opgenomen? Kijk op www.zuiderzeemuseum.nl!
Panna Een panna is een voetbaltechniek om een tegenstander van je af te schudden. Pannatrucs leer je op straat. Bart wordt flink gedold als hij les krijgt van pannatrainer Calvin. Jonathan wil met zijn Klokhuismaatje Said ook panna spelen, maar Said vindt dat niet zo’n goed plan.
Panoramafotografie Er rijden elke dag twaalf speciale auto’s door ons land om panoramafoto’s te maken. Uiteindelijk moet echt elke centimeter Nederland op vier miljoen omgevingsfoto’s staan. Wat moet je ermee?
Papegaai Papegaaien zijn slimme dieren en je kan ze allerlei trucjes leren. Margreet maakt met een papegaai een fietstochtje en komt gelijk van alles te weten over het houden van deze praatgrage vogel.
Papierfabriek Papier bestaat voor een groot deel uit fijne houtsnippers en heel veel water. Je hebt krantenpapier, maar ook duurder papier voor trouwkaarten. Hoe worden al die papiersoorten gemaakt? Margreet komt het allemaal te weten in de papierfabriek.
Papierkunst In Nederland gebruiken we per jaar een miljard kilo papier. Marianne van der Veen hergebruikt daar een heel kleine beetje van om objecten te maken van papier-maché.
Paprika Margreet ziet hoe in Hongarije paprika’s worden gekweekt. Sommige Hongaarse paprikasoorten zijn anders van vorm en smaak dan de Hollandse paprika.
Paraboolvlucht Morgen gaat de Nederlandse astronaut André Kuipers echt de ruimte in. Samen met twee Russische kosmonauten gaat hij naar het Internationale Ruimtestation. Voor deze ruimtereis ging André Kuipers in een vliegtuig samen met Ernst van Het Klokhuis een paraboolvlucht maken. In gewichtsloze toestand doen ze een paar experimenten.
Parachute Uit een vliegtuigvallen en dan zo lang mogelijk je parachute niet gebruiken. Het is een sport en het heet skydiving. Je kan vliegend als een vogel trucjes doen. Zou Dolores ook durven te duiken?
Parapente Dolores is in de Zwitserse Alpen. Ze gaat voor de verandering niet skiënd de berg af, maar met een parapente vliegt ze terug naar het dal. Ze zweeft op maar liefst vijfhonderd meter hoogte.
Pasen De Paashaas, paaseitjes, paasvuren, kerkdiensten: wat vieren we nou precies met Pasen? Waarom is Pasen elk jaar op een andere dag en wat hebben eieren en hazen er mee te maken?
Pasta Macaroni, spaghetti, farvalle, penne, tagliatelle, ravioli: allemaal verschillende namen voor één soort eten: pasta. Hoe wordt pasta gemaakt? Ernst maakt pasta met de hand, maar gaat ook naar de fabriek waar van enorme pastaslierten kleine vormpjes worden gemaakt.
Patula Berm Patula Berm maakt glasjurken. Ze laat zien hoe ze deze prachtige glazen jurk creëert. Ze gebruikt zelf gemaakt spaghettiglas, maar ze kan ook jurken maken van knikkers.
Pauken Door het vel van pauken te bewegen kan je niet alleen een ritme, maar ook een melodie maken. Hoe bespeel je deze enorme trommels en hoe worden ze gemaakt?
Paul Biegel Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar van Paul Biegel en heet ‘Swing’. Het is alweer het vierde geschenk wat hij schrijft. Hij is dan ook al meer dan zestig jaar schrijver.
Peking Opera Bij de Peking Opera draait het niet alleen om zingen en dansen, de acteurs halen ook acrobatische toeren uit. En het orkest speelt op (voor ons) onbekende instrumenten.
Penicilline Allerlei ziektes en ontstekingen ontstaan door bacteriën in je lijf. Gelukkig bestaan er allerlei antibiotica, zoals penicilline, om je weer te genezen. Bij het maken penicilline draait het allemaal om het kweken van de ideale schimmel.
Perpetuum Mobile Voor beweging is energie nodig. Maar de wetenschap is al heel lang op zoek naar een perpetuum mobile: iets wat eeuwig kan bewegen, zonder er extra energie in te stoppen. Het is nog steeds niet gelukt. Zal het Dolores wel lukken om een perpetuum mobile te maken?
Peter Van Gestel Gouden Griffelwinnaar Peter van Gestel is schrijver van boeken als Winterijs en Mariken. Ernst zoekt ‘m op en brengt het manuscript van z’n nieuwe boek naar de uitgever. Wat doet de uitgever met een manuscript?
Piloot Ernst laat zijn jongensdroom werkelijkheid worden: hij gaat naar de pilotenopleiding om vliegles te krijgen. Maar hij merkt al snel dat je het vliegbrevet niet cadeau krijgt en dat je niet zomaar piloot kan worden. Hij proeft aan het echte werk in een vluchtsimulator.
Pinguin Pinguins leven ten zuiden van de evenaar, vooral op de Zuidpool. Dolores gaat naar een dierentuin in Emmen waar ze het toch voor elkaar hebben gekregen om pinguins te houden.
Pinkpop Pinkpop is één van de grootste popfestivals van ons land. Wat gebeurt er allemaal op, voor, onder en achter het podium? Dolores kijkt achter de Pinkpopschermen.
Pippi Langkous Wie kent haar niet: de bewoonster van Villa Kakelbont? Het oersterke en eigenzinnige meisje met de strakke rode vlechten en de flodderjurk? Juist: Pippi Langkous! Na het boek en de tv-serie is er nu een musical over de avonturen van deze brutale vrijbuitster.
Plastische Chirurgie Een plastisch chirurg kan iets herstellen of verbeteren aan je lichaam. Ernst is erbij als dokter Kon opereert en bezig is met z’n favoriete werk: het maken van nieuwe oortjes.
Poep Hoe gezonder je eet en drinkt, hoe beter je poep. Maar hoe ziet een gezonde drol er eigenlijk uit? Welke rol spelen de darmen voor de stoelgang? Waarom is poep meestal bruin van kleur? Lotte stapt in de wereld van onze ‘grote boodschap’ en gaat zelfs naar de poeppoli van het ziekenhuis. Daar kunnen ze allerlei bacteriën in de poep opsporen.
Polder We zijn het afvoerputje van grote rivieren én we liggen onder zeeniveau, dus ons land bindt al eeuwen de strijd aan met het water. Met behulp van molens en gemalen lukt dat aardig.
Politiehond Niet elke hond is geschikt om voor de politie te werken. En geschikte viervoeters volgen eerst een opleiding van drie jaar voor ze officieel politiehond zijn. Ernst trekt een dik hondentrainingspak aan en gaat naar de politiehondenschool.
Politiepaard De politie zet regelmatig paarden in. Op een speciale opleiding voor ruiters èn politiepaarden worden ze allebei klaargestoomd voor stress-situaties. Wie zal het eerst schrikken; Monique of het paard?
Politieschool De opleiding voor politieagent duurt vier jaar. Hoe leren agenten schieten, veilig achtervolgen en een caféruzie te sussen? Het Klokhuis volgt een aantal lessen op de simulator en in de praktijk.
Pop Up Bij Pop-ups is het altijd weer een verrassing wat uit de bladzijden opspringt. Een papierkunstenaar laat zien hoe hij deze uitklapboeken ontwerpt.
Popcentrum Paradiso, Nighttown, Het Paard of 013: ons land kent aardig wat popcentra. Wat is er toe doen, wie werken er allemaal en wat is er allemaal te zien en te horen? En wat gebeurt er allemaal voor spannends in de kleedkamer?
Popfotograaf Hoe maak je een goede popfoto? Dat weet Minco den Heijer, de popfotograaf van popcentrum 013 in Tilburg. Minco geeft commentaar op een tentoonstelling van z’n eigen foto’s. Vandaag speelt Jamai mee in een drama scene!
Poppenmaker Max Verstappen is poppenspeler en –maker van tv-series als Kip en Otje. Hij verklapt Margreet wat geheimpjes van het poppenspel en hij geeft een kleine cursus handpoppen maken.
Portretschilder Joep Buijs maakt karikaturen én serieuze portretten van mensen en honden. Hij probeert altijd een unieke karaktertrek op het doek te krijgen. Prinsesje Petronella ruziet met Kim Lian over een portret.
Portrettekenaar Joep Buijs maakt karikaturen én serieuze portretten van mensen en honden. Hij probeert altijd een unieke karaktertrek op het doek te krijgen. Prinsesje Petronella ruziet met Kim Lian over een portret. En Bill maakt een karikatuurtekening van Will.
Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs Het Klokhuis is dit jaar één van de winnaars van de Prins Berhard Cultuurfondsprijzen! Daarom een speciale feestelijke uitzending, waarin de andere winnaars aan bod komen en Het Klokhuis ook zichzelf voor één keer in het zonnetje zet.
Printer Jurriaan van Hall maakt printerkunst. Hij fotografeert en maakt er daarna met de grootste printer van Nederland enorme afdrukken van. Met die superprints haalt hij leuke trucjes uit.
Puber Jongen Het begint wat later dan bij meisjes, maar bij jongens verandert ongeveer vanaf hun twaalfde jaar van alles in en aan hun lichaam. Ernst laat zien hoe jongens in de puberteit mannen worden.
Puber Meisje De meisjes winnen het toch echt van de jongens: ze worden biologisch gezien eerder volwassen. Margreet laat zien hoe meisjes in de puberteit veranderen in vrouwen.
Raceauto – Coureur
Radar Toepassingen van radar in het leger of het verkeer is wel bekend, maar dat je met radar dwars door muren of kleding heen kan kijken zijn nieuwe ontwikkelingen. Margreet wil weten waarom het allemaal nodig is en hoe het werkt, maar Def P. maakt zich in z’n rap een beetje zorgen over al dat radargeweld.
Radioamateur Door onzichtbare radiogolven ontvang je thuis allerlei radiozenders. Radioamateurs bereiken via de ether zelfs de hele wereld. Om berichten te versturen gebruiken ze soms morse-signalen.
Rai – raj muziek
Reageerbuisbaby Een kindje maken is niet altijd even makkelijk. Er kan iets mis zijn met het zaad van de man, of met het eitje van de vrouw. Er bestaan verschillende manieren om de natuur een handje te helpen en toch een baby te krijgen. Bijvoorbeeld met een reageerbuisbevruchting. Klokhuisvriendinnen Beckie en Malika vinden dat nog niet zo’n slechte uitvinding...
Rechtbanktekenaar Tijdens een zitting in de rechtbank mogen er geen foto’s worden gemaakt. De rechtbanktekenaar geeft ons toch een beeld van een rechtszaak.
Recycling Mode Modeontwerpers Pim en Jacques maken van oude kleding tweedehands mode die toch nieuw en hip is. De schaar gaat zelfs in de kleren die Margreet aan heeft.
Regenwormen Wormen zijn voor de natuur een soort plantsoenendienst, want ze ruimen veel dode blaadjes op. Waar kan je wormen vinden en hoe planten deze tweeslachtige diertjes zich voort?
Reggae Reggae is zwoele, swingende en ook relaxte muziek uit Jamaica. De groep Beef laat horen dat ook wij nuchtere Hollanders prima deze Jamaicaanse muziek kunnen spelen!
Renpaard Een paardenrace is voor mens en dier echt topsport. Renpaarden moeten sterk, snel en moedig zijn. Bart zoekt uit welke raspaarden geschikt zijn voor paardenraces en hij mag mee met de strandtraining. Hebben renpaarden speciale sporthoeven om hun rondjes te rennen? Prinsesje Petronella wil natuurlijk ook een paard.
Renz En Renz Deze week staan alle Klokhuisafleveringen in het teken van het circus. Voordat een circusvoorstelling begint, moet er heel wat geregeld worden. Van het opzetten van de circustent tot het verzorgen en trainen van de dieren. Yvon neemt een kijkje achter de schermen van het circusleven.
Restauratie Rijksmuseum De zalen van het Rijksmuseum in Amsterdam zijn wegens restauratie gesloten, maar Bart mag toch naar binnen. Hoe staat het met de restauratie? Hij gaat kijken hoe alle versieringen en decoraties, verdwenen onder een dikke witte verflaag, weer op de muren en plafonds worden teruggebracht. Maar hoe weet je wát je moet schilderen, en in welke originele kleur? Het is volgens Bart ‘schatgraven op de muur’ om dat te weten te komen.
Rijopleiding Politie Met politieauto’s wordt gesurveilleerd, maar soms moeten agenten halsbrekende toeren uithalen. Jetske leert op het politietrainingscircuit hoe ze het beste de achtervolging in kan zetten.
Riool Riool is de Klokhuisfavoriet van een kijker. Vooral Boy Zonderman die z’n badeendje kwijt was is hem altijd bijgebleven.
Ritmische Gymnastiek Ritmische gymnastiek is een combinatie van acrobatiek, ballet, jongleren en turnen. Nederlands kampioen Emmy van Montfort laat zien wat zij met bal, knotsen, hoepel, touw en lint allemaal kan.
Rode Kruis Bikbus Het Rode Kruis is wereldwijd aan het werk om mensen in nood te helpen. Niet alleen bij grote rampen of oorlogen, maar ook in ons land hebben ze allerlei hulpprojecten. Zoals de bikbus, waar ze aan daklozen tegen een lage prijs maaltijden verkopen. Of het supportproject, waarbij asielzoekers op een leuke manier hulp krijgen bij het inburgeren.
Rode Kruis Marathon Het Rode Kruis verleent niet alleen hulp bij rampen of oorlogen. De Rode Kruisvrijwilligers helpen ook bij popconcerten of grote sportevenementen, zoals de marathon van Rotterdam. Wat kunnen ze voor de hardlopers betekenen?
Roeien De slagman van de Holland Vier weet hoe je moet roeien met de riemen. Roeien is vooral in balans blijven, trainen op kracht en techniek, én het liefst allemaal tegelijk de riemen door het water halen.
Roeiers Hoe krijg je grote schepen aan- en afgemeerd? Het vastmaken én losgooien van de trossen is het zware werk van de roeiers in de Rotterdamse haven. Waarom heten die mannen roeiers?
Rolstoelbasketbal Dolores bezoekt de spelers van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Ze legt uit wat de regels zijn, hoe je als rolstoelbasketbalteam aan punten komt en wat een goede sportrolstoel is.
Romeinen Margreet gaat bijna tweeduizend jaar terug in de tijd. In een nagebouwde Romeinse stad ziet ze hoe de Romeinen lang geleden in ons land leefden.
Routeplanner GPS is handig als je de weg wilt weten. Want via satellieten wordt zo bepaald op welke lengte- en breedtegraad je bent. Maar hoe maken ze met die gegevens nou routeplanners?
Rugby Bij rugby moet je wel tegen een stootje kunnen. Klaas is dus de aangewezen persoon om van alles te weten te komen over de geschiedenis, de regels en de techniek van rugby.
Rugpijn Je rug wordt bijna dag en nacht belast. Bewegingswetenschappers onderzoeken wat allemaal wel en niet goed is voor de spieren en wervels in de rug.
Ruimtevaart 2 De Russen waren het eerste in de ruimte. De Amerikanen vonden dat niet leuk en wilden als eerste een mannetje op de maan laten lopen. Ernst duikt in de ruimtevaartgeschiedenis en laat zien hoe de ‘race om de ruimte’ tussen Amerika en Rusland afliep.
Ruimtevaartgeschiedenis Niet de mens, maar een hondje werd als eerste de ruimte in geschoten. Maar was dat nou een Russisch of een Amerikaans hondje? En hoe zagen de eerste raketten eruit? Ernst weet alles over de ruimtevaartgeschiedenis en legt met een limonadefles uit hoe een raket los kan komen van de aarde.
Ruimtevaartonderzoek Is het gezond om in een raket te zitten en een tijdje in de ruimte te blijven? Dolores laat met bijzondere archiefbeelden zien hoe ruimtevaartpioniers dat onderzochten. En in de ruimtevaartquiz wordt Kees Driehuis, bekend van Per Seconde Wijzer, belaagd door twee boze kandidaten!
Safari Arts 1 In een safaripark zijn de dieren ook wel eens ziek. Met een zieke neushoorn in een mandje naar de dierenkliniek kan natuurlijk niet. De dierenarts gaat dus naar de beesten toe.
Safari Arts 2 De safari-arts doet één keer per week z’n ronde door het safaripark. Dolores helpt mee met het ontwormen van de olifanten.
Saxofoon De band Saxopanico en Hans Dulfer demonstreren verschillende saxofoons. Margreet gaat naar een saxofoonreparatiebedrijf. Hoe komt de saxofoon eigenlijk aan zijn naam?
Scenarioschrijver Het boek ‘Waar is het paard van Sinterklaas?’ is verfilmd. Maar van een boek kun je niet zomaar een film maken, daar heb je een scenario voor nodig. Bart zoekt uit hoe zo’n filmscenario tot stand komt, maar kijkt ook op de set van de film ’Waar is het paard van Sinterklaas?’.
Schaats De meeste schaatsers trekken de ‘Noren’ aan, maar vroeger gleed iedereen met de Friese doorloper over het ijs. Ernst laat zien hoe allebei de schaatstypen gemaakt worden.
Schaatstoernooi Schaatsen op tv trekt miljoenen kijkers. Maar hoe breng je een schaatswedstrijd op een goede en logische manier in beeld? De mensen achter de schermen bij Studio Sport moeten dat toch wel aan Dolores kunnen laten zien.
Schapenhouderij Margreet bezoekt een schapenhouderij. Ze ziet wat er allemaal bij komt kijken om lammetjes te fokken en ze leert waarom een schaap niet op z’n rug mag liggen en hoe je een liggend schaap weer op vier poten moet zetten. En waarom lopen er ‘s zomers zoveel schapen op de hei?
Scheel Wat is er mis met je ogen als je scheel kijkt en wat kan je er aan doen? Judith laat zien hoe haar ogen worden rechtgezet.
Scheepsfotografie Herman IJsseling is maritiem luchtfotograaf. Vanuit zijn fotovliegtuig en met een speciale luchtdrukcamera maakt hij scheepsfoto’s. Het is een hele kunst om een varend schip, onder soms zware omstandigheden, op de foto te krijgen.
Scheepsschroef Een containerschip heeft een flinke scheepsschroef nodig. Jetske ziet hoe voor zo’n enorm schip een gigantische scheepsschroef van wel honderdduizend kilo wordt gemaakt.
Scheren Hoe kan scheerapparaat scheren zonder de huid te verwonden? Ernst komt in de scheerapparatenfabriek alles te weten over scheertechniek. En hij brengt ook een bezoekje aan de martelkamer voor scheerapparten.
Schermen Ooit vlogen ridders elkaar in de haren met floret, sabel en degen. Nu worden deze steekwapens gebruikt voor de vreedzame schermsport. Ernst gaat op zoek naar de geschiedenis van het schermen, de kleding en de speciale termen die bij de schermsport horen.
Schildpadden Schildpadden bestaan al miljoenen jaren. In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp gaat Margreet eens kijken wat deze beesten nou in hun schild voeren. En ze komt gelijk van alles te weten over het bijzondere schildpaddenfokprogramma. Ze volgt het hele proces: van paring tot geboorte.
Schisis Lisanne heeft schisis. Ze is geboren met een spleet tussen lip, kaak en verhemelte. Samen met haar schisisteam laat zij zien hoe je schisis met operaties en therapieën kan behandelen.
Schoenontwerper De bekenden schoenontwerper Jan Jansen laat zien hoe hij z’n schoenen ontwerpt. Als een soort beeldhouwer bewerkt hij de leest tot hij een nieuw modelletje heeft ontworpen. Maar waarom dragen we schoenen? Zijn onze voeten niet goed genoeg?
Schoolarts De omstandigheden waren vroeger op de scholen slechter dan nu. Gevolg: veel zieke en ongezonde kinderen. De schoolarts moest er voor zorgen dat daar verandering in kwam. Dat is goed gelukt, maar waarom bestaan er dan nog steeds schoolartsen?
Schoolmeubilair Op school les krijgen in je luie stoel lijkt prettig, maar is slecht voor je lijf. Wat is goed schoolmeubilair en hoe worden schoolbanken en -stoelen ontworpen, getest en gefabriceerd?
Scoliose Niemand heeft een perfecte rechte rug. Maar als je echt een grote kromming in je rug hebt dan noem je dat een scoliose. Met een strak korset, een zogenaamde brace, kan tijdens de groei de rug rechter worden geduwd. Hoe wordt zo’n brace gemaakt en hoe voelt het om het te dragen? Margreet vraagt het aan twee meisjes met scoliose.
Sjoerd Soeters Architect Sjoerd Soeters ontwerpt aparte gebouwen zoals Circus Zandvoort. Maar hij doet ook grootschalige woningbouwprojecten. Voor een woonwijk was Slot Loevestein zijn inspiratiebron.
Skateboard Ter ere van vijftien jaar Klokhuis deze week vijf afleveringen gemaakt door de kijkers zelf. Gabor bijt het spits af: hij weet alles over skaten.
Slachtvee Vlees komt via het slachthuis en de slager op je bordje terecht. Ernst wil antwoord op één belangrijke vraag: waar komt z’n karbonade vandaan?
Slangen Sommige slangen boezemen angst in: ze wurgen of vergiftigen hun prooi. Toch wordt datzelfde gif ook gebruikt om medicijnen te maken. Maar hoe melk je slangengif?
Slimme Auto’s De slimme auto komt er aan! Bijvoorbeeld bolides die andere wagens zien en zelf remmen. En wordt het stuur ooit vervangen door een joystick? Klaas test de auto van de toekomst.
Slimme Planten Margreet gaat naar de botanische tuin van de Technische Universiteit Delft. Daar wordt onderzocht hoe nuttig die planten voor ons kunnen zijn. Margreet wil weten wat wij in de praktijk kunnen doen met al die plantenwetenschap.
Slipschool Margreet raakt met haar auto ernstig in de slip. Gelukkig is het op de testbaan van de slipschool. Ze leert dat ze niet moet remmen bij slippen. Maar wat moet er wel gebeuren als de auto een kant op glijdt die de bestuurder niet wil? Ook Bill & Will geven een slipcursus.
Sloot In Nederland ligt driehonderdduizend kilometer aan sloten. Ze zijn belangrijk voor de waterhuishouding en het wemelt er van allerlei soorten planten en dieren. Margreet wil weten of de sloten ook een beetje schoon zijn.
Slopen Een gebouw slopen is een vak apart. Je kan niet zo maar met de sloperskogel tekeer gaan. Soms moet er asbest verwijderd worden, er moet sloopafval gescheiden worden en je hebt ook speciale sloopvoertuigen nodig. Ernst gaat een lekker potje slopen met de Bobcat. Als dat maar goed gaat.
Sluipwesp Sluipwespen kunnen explosieven opsporen, zoals landmijnen. Dolores traint sluipenwespen om strijkers te vinden. Sluipwespen blijken sneller te leren dan speurhonden! En Def P. is de rappende leraar voor de sluipwespenklas.
Smaak De papillen op de tong herkennen zoete, zure of zoute moleculen. Klaas probeert het uit in een smaakstoffenfabriek.
Snelheidscontrole Er zijn allerlei manieren om hardrijders te betrappen. Klaas zet alle technieken van snelheidscontrole op een rijtje. Ook laat hij zien wat de gevolgen kunnen zijn van enkele kilometers te hard rijden. En bekeuren vindt ‘ie best grappig.
Snijbloemen Bossen bloemen zijn afgesneden van hun wortels en staan bloot aan allerlei gevaren als schimmels of luchtbelverstoppingen. Hoe blijven snijbloemen toch mooi in de vaas staan?
Snoep Wat is het recept van snoep? En wat voor soorten en smaken snoep zijn er allemaal wel niet? Margreet gaat naar een plek waar we allemaal wel eens rond willen kijken: de snoepfabriek! Hoe worden bijvoorbeeld nieuwe smaken getest?
Snorvliegen Een snorvlieg is een soort vliegende bromfiets. Ernst krijgt een lesje snorvliegen. Na wat vallen en opstaan vliegt hij hoog in de lucht. Maar ja, je moet natuurlijk ook weer landen, en dat vindt Ernst minder leuk.
Snowboard De rookies van het Nederlands snowboardteam gaan voor training en wedstrijden naar de Zwitserse Alpen. Dolores gaat mee en krijgt van een rookie een lesje snowboarden.
Soap
Soap2
Spelletjes Het bedenken van nieuwe spelletjes is een echt beroep. Margreet gaat naar een spelontwikkelaar én een spelletjesfabriek. Zitten ze daar nou de hele dag te ganzenborden?
Speurhonden De politie krijgt vaak hulp van speurhonden. Drugs of mensen: ze sporen alles op. Wat maakt de hondenneus zo speciaal, en hoe leer je een hond allerlei geurtjes te onderscheiden.
Spiegels 2 De Clockchicks zingen dat we teveel voor de spiegel staan. En de dames hebben gelijk, want we staan gemiddeld zo’n 52 uur per jaar voor onze spiegeltjes aan de wand! In de spiegelfabriek ziet Bart hoe een glasplaat een spiegel wordt, en hij haalt een paar leuke spiegeltrucjes uit!
Spijkerbroek De spijkerbroek is één van de meest gedragen kledingstukken. Alleen in Nederland gaan er jaarlijks al 15 miljoen over de toonbank. Margreet duikt in de geschiedenis van de spijkerbroek en gaat naar een spijkerbroekenontwerper.
Spinnen Wat is de overeenkomst tussen een fietswiel en een spinnenweb? En is een vogelspin als huisdier nou wel of niet gevaarlijk? Klaas weet alles over spinnen.
Spons Je verwacht het misschien niet, maar sponzen zijn dieren. Monique laat zien hoe de spons onder water overleeft. Hoe komt een spons bijvoorbeeld aan z’n eten?
Sportfotografie Kranten en tijdschriften staan vol met sportfoto’s. Hoe breng je sport in beeld? Margreet fotografeert een dagje mee met sportfotograaf Klaas-Jan van der Weij van de Volkskrant. Vandaag staan worstelen en voetbal op het programma.
Sprookjesillustrator Voor een nieuwe uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn maar liefst 450 nieuwe tekeningen gemaakt. Ze zijn van sprookjesillustrator Charlotte Dematons.
Stadsbioloog De stadsbioloog zorgt ervoor dat in nieuwbouwwijken niet alleen huizen staan, maar dat er ook ruimte is voor de natuur. Maar hoe krijg je eendjes, zwanen, slangen, kikkers, zwaluwen en allerlei ander beestenspul de nieuwbouwnatuur in? Ernst gaat op pad én aan tafel met de stadsbioloog van IJburg.
Steigerbouw Het bouwen van steigers is topsport en gebeurt vaak hoog in de lucht. Dolores krijgt een lesje steigerbouw. Maar of dat nou wel zo leuk is, op tachtig meter hoogte.
Stereo Margreet doet wat testjes richtinghoren. Ze wordt geblinddoekt en de vorm van haar oren wordt veranderd. Ze merkt dat het zo heel lastig is om te bepalen waar een geluid vandaan komt.
Sterrenrestaurant De keuken van een restaurant zou je kunnen vergelijken met een orkest. Alleen is de chefkok nu de dirigent en zijn de koks de orkestleden. Bart neemt een kijkje in de keuken van drie-sterrenrestaurant Parkheuvel en ziet hoe de chefkok zijn mensen dirigeert.
Stil Asfalt Het Zeer Stil Asfaltbeton zou de nieuwe oplossing zijn om geluidsoverlast van autobanden te verminderen. Wegdekmetingen moeten bewijzen of geluidsarm asfalt goed werkt.
Stoeterij Jeroen gaat naar een stoeterij. Op zo’n paardenboerderij worden paarden gefokt. Dat is nog een heel karwei, want een merrie heeft niet altijd zin om met een hengst te vrijen.
Stomerij Dolores maakt haar broek lekker vies en gaat naar een grote stomerij om hem met wassen en stomen weer schoon krijgt. En daarna natuurlijk strijken: met veel stoom!
Stoommachine Klaas legt uit hoe machines op stoomkracht werken. Hij laat allerlei toepassingen zien: van stoomgemaal tot stoomtrein.
Stotteren De aflevering over stotteren en spraakles heeft op een kijker zoveel indruk gemaakt, dat ze zelf logopediste wil worden. Daarom is deze uitzending haar Klokhuisfavoriet.
Straaljagerpiloot Straaljagerpiloot: hoe wordt je het? Wat voor diploma’s heb je nodig? Wat is er bijzonder aan het straaljagerpilotenpak? Hoe leer je een straaljager te besturen? En hoe weten ze ’s nachts de weg? Dolores gaat het allemaal uitzoeken bij een echte straaljagerpiloot.
Straalmotor Ernst stapt op de Pyromaniac. Dat is niet ongevaarlijk: deze motor wordt namelijk aangedreven door een enorme straalmotor die normaal onder een vliegtuig hangt. En om het nog gekker te maken: de Pyromaniac kan ook mijnbranden blussen!
Strandzeilen Neem een lekker windje, een flink stuk strand, en een zeil op een wagen en je hebt alle ingrediënten voor strandzeilen. Margreet scheert met hoge snelheid langs de vloedlijn!
Streetdance Streetdance is ontstaan uit breakdance en electric boogie. Dennis laat met zijn hiphopdansgroep zien waarom hij wereldkampioen streetdance is. En de R&B-dames zingen ‘Schud die kont’. Of willen ze dat nou juist niet?
Stripmuseum Strips bestaan al heel erg lang. Er zijn beeldverhalen gevonden die al duizenden jaren geleden door de Inca’s gemaakt zijn. In het stripmuseum komt Margreet alles te weten over de geschiedenis van het stripverhaal.
Stylist Sfeer en uitstraling van een tijdschrift worden bepaald door een styliste. Larsia Braakman is styliste voor het blad Fancy. Ze laat Dolores zien hoe ze voor een fotoshoot te werk gaat. Wat kan wèl, en wat kan absoluut niet voor een Fancyfoto.
Supermagneet Eén van de sterkste magneten in Europa staat in het Laboratorium van Hoge Mageneetvelden in Nijmegen. Dolores legt uit wat ze in deze magneetveldenfabriek allemaal doen.
Supermarkt Over de inrichting van een supermarkt wordt goed nagedacht. Wie met z’n winkelkarretje door de paden gaat moet heel wat verleiding weerstaan. Wat zijn nou dé supermarkttrucs?
Supermicroscoop Sommige vissen zwemmen soms duizenden kilometers om eitjes te leggen. Ze weten waarschijnlijk de weg door een soort kompasnaald in hun neus. Met de sterkste microscoop ter wereld kan Ernst de magneetdeeltjes van het visneuskompas tot op celniveau zichtbaar maken.
Supersnelle Camera Iets wat maar een honderdste seconde duurt kan je toch uitsmeren over seconden, minuten, of uren. Bart doet dat met een high speed camera, oftewel een supersnelle camera. Leuk om bijvoorbeeld ‘een bommetje’ in het zwembad te filmen!
Surinaamse Kleding ‘Koto missie’ betekent ‘meisje in een jurk’ en is het Surinaams woord voor jurken die vooral bij feesten worden gedragen. Maar de koto missie is van oorsprong geen vrolijk kledingstuk.
Survival Land Hoe overleeft een straaljagerpiloot als z’n toestel crasht en hij midden in een onherbergzaam gebied terechtkomt? Dat leren ze bij het survivaltrainingscentrum van de luchtmacht.
Survival Run Tokkelen, evenwichtsbaan, touw klimmen of apenhang: het zijn wat onderdelen van ‘Survival Run’. Dolores ontdekt dat deze loodzware sport iets anders is dan een uurtje naar de sportschool.
Survival Water Wat moet een F-16-piloot doen als hij in zee terechtkomt? En als dan ook nog de reddingshelikopter te water raakt? Margreet traint in het zwembad dapper met de mannen mee.
Suske & Wiske 1 Ernst stapt in de wereld van misschien wel de bekendste kinderen van België: de striphelden Suske & Wiske.
Suske & Wiske 2 De bedenker van Suske & Wiske leeft niet meer, maar zijn tekenstudio maakt en bedenkt nog steeds nieuwe strips.
Swip Stolk Grafisch ontwerper Swip Stolk heeft een hele herkenbare stijl. Tegenwoordig werkt hij veel met foliedruk en laser. En hij houdt van een geintje: hij heeft zichzelf ooit als Rembrandt afgebeeld.
Sylvia Weve Sylvia Weve tekent voor kranten en tijdschriften, maar illustreert ook kinderboeken. Margreet merkt in Sylvia’s atelier dat ze een nogal ‘ongeduldige’ manier van tekenen heeft.
Tandenborstel Hoe werden tanden gepoetst voor de uitvinding van de tandenborstel? Hoe ontwerp je een goede tandenborstel? Bart komt het te weten in de tandenborstelfabriek. Er worden 13 miljoen borstel per jaar gemaakt!
Tandpasta Hoe krijg je tandpasta met verfrissende smaak en streepjes netjes in de tube? En wat voor spul is tandpasta eigenlijk? Margreet kijkt rond in de tandpastafabriek.
Tango
Tankstation Tankstations moeten zich aan veiligheids- en milieuvoorschriften houden. Waar worden bijvoorbeeld de duizenden liters brandstof opgeslagen en hoe wordt een tankstation zelf bijgevuld?
Tapdance Tap dansers tikken heel hard met ijzer beslagen schoenen op de dansvloer. Zo kunnen ze dansend allerlei ritmes laten horen. Margreet krijgt een pittig lesje tap dansen.
Tapijt Genemuiden is met dertien tapijtfabrieken de bakermat van de Nederlandse tapijtindustrie. Er worden van duizenden klossen garen allerlei tapijtsoorten getuft.
Technische Recherche Haren, bloed of zelfs zweet: een inbreker laat meestal biologische sporen achter. Hierin zitten DNA-cellen. Met deze unieke sporen kan de Technische Recherche een zaak oplossen.
Teken De teek is een parasiet. Ze kunnen zich aan je vast kleven en bijten en soms vervelende ziektes overbrengen. Om meer over de teek te weten te komen, gaat Dolores mee het bos in voor teken-onderzoek.
Televisie Een televisie is een behoorlijk ingewikkeld apparaat. De techniek om tv-beeld te maken is al lang geleden ontstaan door de uitvinding van de Nipkovschijf.
Televisiegeschiedenis Ruim vijftig jaar geleden was de eerste televisie-uitzending. Dat was toen heel bijzonder. Je kan het je niet meer voorstellen, maar mensen dromden samen voor etalages om tv te kijken. En er werd maar drie uur per week uitgezonden. Aan de hand van oude en unieke beelden duikt Ernst in de geschiedenis van de televisie.
Tennisbal Dolores weet aan welke internationale eisen een tennisbal moet voldoen. Ex-proftennisser Paul Haarhuis vertelt dat de baansnelheid van gravel, gras of hardcourt ook van invloed is op het stuitgedrag van de bal. En waarom stuitert een tennisbal eigenlijk zo goed?
Textielkunst Barbara Broekman maakt ontzettend grote en kleurrijke wandkleden, die uit verschillende beeldlagen zijn opgebouwd. Klaas laat zien hoe je zo’n kleed kan tuften.
Thaiboksen Bij thaiboksen gebruik je niet alleen je vuisten maar ook je benen. Dolores volgt thaibokser Vincent Blok tijdens de training en ze is erbij als hij z’n eerste wedstrijd bokst in de hoogste klasse van het thaiboksen. En wat zijn de stoot- en traptechniek van het thaiboksen? Said en Jonathan hebben niet echt zin om te thaiboksen met een meisje.
Theatergrime Het uiterlijk van acteurs wordt in het theater vaak helemaal veranderd. Een simpel make-upsetje is dan niet genoeg. Theatergrimeurs laten zien hoe zij schminken.
Theaterregiseur
Tibet Cultuur In Friesland staat een Tibetaanse boeddhistische tempel. Ernst komt daar van alles te weten over de kunst en cultuur uit Tibet.
Tibet Tempel Tibet ligt in Azië, maar Ernst ontdekt middenin het Friese landschap een Tibetaans boeddhistisch tempelcomplex. Hij ontmoet daar een lama, een Tibetaanse leermeester.
Titelrol Een kijker had een rol in Madelief. Daarom wil ze Het Klokhuis over deze film nog eens zien.
Tjalf Sparnay Kunstenaar Tjalf Sparnay eet van twee walletjes. Eerst maakt hij dia’s, en van die plaatjes maakt hij dan weer grote schilderijen. Tjalf noemt zijn werk ‘Mega Realisme’.
TL-Licht Gas en een soort verflaagje zorgen voor fel wit TL-licht. Margreet zoekt uit hoe deze gasontbrandingslampen werken en laat zien hoe tl-buizen worden gemaakt.
Toetje Ernst wil in de toetjesfabriek weten hoe er steeds nieuwe smaken worden bedacht. Met een echte toetjeskok maakt hij speculaaspudding. Wat vindt het toetjeskeuringsteam ervan?
Tofu Wie geen vlees op z’n bordje wil kan tofu eten. Hoe worden van sojabonen tofu-blokken en tofu-burgers gemaakt?
Touw In touwen zitten meestal kunststofgarens verwerkt. Klaas kijkt hoe op een lijnbaan hele dikke touwen worden gedraaid.
Tractorpulling Een trekker is bedoeld om het land te bewerken. Maar je kan er ook waanzinnige wedstrijden mee doen. Dan heet het ineens tractorpulling. Dat is natuurlijk overgewaaid uit Amerika. Maar wat is het precies? Margreet volgt de mannen van de Eager Beaver.
Training Vredesmissie Soldaten die op vredesmissie gaan worden er natuurlijk niet zomaar op uitgestuurd. Bart ziet in een speciaal oefendorp van het leger hoe soldaten worden klaargestoomd voor het echte werk. Prinsesje Petronella wil vrede stichten in oorlogsgebied en Def P maakt een vredesmissierap.
Trambouw De nieuwe Amsterdamse trams zijn in Duitsland gemaakt. Monique ziet hoe in de fabriek de trams als een bouwpakket in elkaar worden gezet en hoe ze daarna worden getest.
Trappistenbier Hoe maak je van water, gist, gerst en hop een lekker biertje? Veel bier komt uit fabrieksbrouwerijen, maar in ons land is er één klooster waar trappistenbier wordt gebrouwen. Broeder Bernardus legt uit waarom het klooster bier brouwt.
Traumahelicopter Bij hele ernstige ongevallen wordt de traumahelikopter ingezet. Deze heli is vaak sneller dan een ambulance, het is meer een vliegend ziekenhuis. Margreet mag mee als het traumateam uitrukt.
Treinmachinist De treinmachinist bestuurt de trein. Ernst gaat mee met machinist Jacinta en wil zelf ook graag een stukje rijden. Maar dat gaat zomaar niet. Een treinmachinist moet veel leren om een trein te kunnen besturen. Elk baanvak wat ze besturen moeten ze goed uit het hoofd kennen!
Trial Motortrial is een soort ballet op de motor. En er zijn nogal wat verschillen met de andere motorsporten. Margreet gaat naar de motortrialschool.
Trial Bike Fietsen met de mountainbike is erg braaf als je ziet wat Nederlands kampioen Trial Bike Patrick Smit allemaal uithaalt. Hoog of steil: geen obstakel is voor hem en z’n trialbike veilig.
Truck Voordat een nieuwe truck de weg op kan, worden er eerst flink wat loodzware testkilometers gereden. Ernst hobbelt, schudt en slingert wat mee op de vrachtwagen-testbaan.
Trude De Jong In ‘Een verboden kind’ beschrijft Trude de Jong hoe moeilijk het leven na de oorlog was voor een moffenkind. Deze nare bijnaam kregen kinderen als hun vader een Duitser was.
Turnen Eén van de beste turnscholen van ons land staat in Heerenveen. Ze leveren aan de lopende band turnkampioenen af. Zoals Epke Zonderland, hij is Nederlands turnkampioen 2004 en deze week doet hij zelfs mee aan het wereldkampioenschap turnen in Australië. Epkes favoriete onderdeel: de rekstok. Dolores gaat kijken hoe hard Epke elke week moet trainen.
Tuschinsky Eén van de mooiste en oudste bioscopen van ons land is Theater Tuschinsky in Amsterdam. Van toilet tot filmzaal: Margreet doorkruist het hele theater. Ze doet een bioscoopstoelentest, ze ontdekt een enorm orgel met rare geluiden en ze gaat naar de VIP-room, die vooral bij filmpremières wordt gebruikt.
Tweespan Het Klokhuis draaft door! Deze zomer staat elke vrijdag het paard centraal. Vandaag: tweespan rijden. Bij het besturen van een tweespan komt het vooral aan op de behendigheid én het vertrouwen wat het paard in de menner heeft. Jetske krijgt een lesje paarden mennen van wereldkampioen Ad Aarts.
Twents Dialect
Valkenier Roofvogels zijn de lievelingsdieren van Rens. Hij reist naar een roofvogeldierentuin in Engeland en ziet hoe uilen, valken en buizerds worden getraind.
Varkenshouderij Er zijn in ons land twaalf miljoen varkens. Maar waar zitten al die knorrende beesten? Ernst gaat naar een varkenshouder die maar liefst zestienduizend vleesvarkens per jaar fokt. Hoe worden biggetjes gefokt en waarom hebben we zoveel varkens nodig?
Veengronden Kachels en ovens werden vroeger aangemaakt met turf. In een Drents veenpark is nog van alles te zien over het turfsteken en het zware leven van de turfarbeiders.
Veerboot Elke dag vaart de veerboot tussen Den Helder en Texel. Dolores wil weten hoe het er op zo’n boot aan toe gaat. Waar blijven alle auto’s bijvoorbeeld? En hoe werken de reddingsvlotten? Na een beetje zeuren gaat de kapitein overstag: Dolores mag de joystick bedienen om de veerboot te besturen.
Veiling Sotheby’s is een veiling waar dure artikelen worden geveild. Voordat iets verkocht wordt op de veiling, wordt het eerst getaxeerd om de waarde te bepalen. Hoe taxeer je een parelketting? En hoe gaat het er tijdens een veiling aan toe? Margreet op de veiling bij Sotheby’s.
Veren/dons
Verffabriek Verfmolenaar Piet maakt nog op ambachtelijke wijze en van natuurlijke grondstoffen verse verf. Maar Dolores gaat naast de ouderwetse verfmolen ook naar de moderne verffabriek. Daar draait het allemaal om kleurcodes en verfrecepten.
Verkeerslicht Op veel plekken zijn verkeerslichten onmisbaar. Speciale kasten bedienen de lichten. Hoe werkt dat nou allemaal en hoe wordt een nieuw verkeerslichtenplan ontworpen en getest?
Veroudering Of we het willen of niet: we worden allemaal ouder. En net als bij een oude auto: je gaat slijten. Wat gebeurt er allemaal aan de buiten- en binnenkant van je lichaam als je ouder wordt?
Video-Art Micha Klein is videokunstenaar. Als VJ vertoont hij z’n werk op dancefeesten en in clubs, maar ook rapper Eminem maakte tijdens concerten gebruik van Micha’s bekende poppetje Pillman.
Vinyl De voorloper van de CD is de LP, oftewel de langspeelplaat van vinyl. Vooral DJ’s maken nog steeds gebruik van LP’s omdat ze daar zo lekker mee kunnen scratchen. Bart laat de Klokhuistune op een ouderwetse LP persen en gaat er mee naar DJ Rockit. Kan hij er iets mee? Def-P rapt dat hij ook nog steeds een vinylofiel is.
Visstand Om te voorkomen dat we de Noordzee helemaal leeg vissen, wordt de visstand goed in de gaten gehouden. Maar hoe tel je nou vissen in zo’n gigantische zee?
Vitamine Vitaminen zijn van levensbelang. Maar welke verschillende soorten vitaminen zijn er en wat moet je eten om vitaminen binnen te krijgen? En wat doen die vitaminen dan allemaal in en met je lichaam? Bart weet er alles over in z’n ‘Vitaminenshow’
Vleermuis Bij vleermuizen denkt iedereen aan vampiers en griezelfilms. Toch zijn het helemaal niet van die bloeddorstige beestjes. Dolores gaat met een speciale detector vleermuizen tellen.
Vliegers Vliegers werden gebruikt om mensen te redden of om te spioneren. Dolores duikt in de vliegergeschiedenis, bezoekt een vliegernaaister en laat een paar supergrote vliegers op.
Vliegtuigbrand Op een trainingscentrum leren brandweermensen vliegveldbranden te blussen. Helicopters, passagiersvliegtuigen, straaljagers maar ook gebouwen: alles kan echt in brand.
Voetbalrobot Als een voetbalteam niet meer wint, dan kan de coach z’n spelers misschien eens vervangen door voetballende robots. Ernst kijkt of dat wat is bij een oefenwedstrijdje voor voetbalrobots.
Voetbalschool Scouts van voetbalclubs zoeken ook in Afrika naar goede voetballers. Feyenoord heeft in Ghana een voetbalschool om jong talent op te leiden. Dolores ziet dat ze niet alleen voetballes krijgen.
Voltige Voor wie gewoon paard rijden saai vindt bestaat er voltige. Dat is een turnen op een galopperend paard. Klokhuisereburger Nina de Waal, die in 1990 actie voerde om Het Klokhuis op de buis te houden, legt uit en laat zien hoe je op een paard kunstjes kan doen.
Voorstellingsleider Klaas kijkt hoe bij het Nationale Ballet tijdens Notenkraker & Muizenkoning alles op z’n pootjes terecht komt. Daarvoor is er bij het ballet een soort dirigent: de voorstellingsleider.
Voyager Margreet trekt haar astronautenpak aan en laat zien welke planeten de Voyager-ruimteschepen zijn langs gegaan. Er is een soort Cd-rom aan boord om buitenaardse wezens over onze aarde te informeren.
Vredespaleis Het Vredespaleis in Den Haag wordt niet bewoond door prinsen of prinsessen. Er wordt daar hard gewerkt voor de vrede. Want het Internationale Hof probeert er conflicten tussen landen op te lossen.
Vuur Wat is een vlam en wat kun je er allemaal mee doen. Op de afdeling Verbrandingstechnologie van de universiteit in Eindhoven doen ze onderzoek naar vuur en verbranding.
Vuurwerkshow Met oud en nieuw mag iedereen vuurwerk afsteken, maar de rest van het jaar mogen alleen specialisten met een vuurwerkdiploma dat doen. Hoe maken zij grote vuurwerkshows? Dolores beantwoordt ook de vraag: waarom kan vuurwerk knallen en vliegen?
VVK - Hond+Flitspaal Waarom kan een hond zo goed ruiken en hoe werkt een flitspaal? Antwoord op deze vragen in de Vragen voor Klokhuis.
VVK-Amandelen+Papagaaien Wat doen je amandelen precies en wat gebeurt er als je amandelen geknipt worden?
VVK-Autogordel+Mist Wat is mist en hoe werkt een autogordel? In de Klokhuisvragenrubriek geeft Ernst het antwoord op deze twee kijkersvragen.
VVK-Badschuim+Rimpelhuid Hoe wordt badschuim gemaakt? Waarom wordt je huid rimpelig in bad? Dolores weet het antwoord.
VVK-Bloeddruk+Zoethout Vvk193 - Wat is bloeddruk en hoe kan je bloeddruk meten? En waarom mag je bloeddruk niet te hoog of te laag zijn? En hoe wordt zoethout gemaakt?
VVK-Bronzen Beeld In de Vragen voor Klokhuis wordt weer antwoord gegeven op allerlei kijkersvragen.
VVK-Detectiepoortje+Treinrails Hoe werkt een detectiepoortje? En waarom liggen er stenen tussen de treinrails? Ernst geeft antwoord op deze brandende kijkersvragen.
VVK-Dwarsfluit Hoe wordt een dwarsfluit gemaakt? In de Vragen van Kinderen blijkt dat het een maand duurt om dit blaasinstrument te maken.
VVK-Echografie+Groeien Hoe wordt een echografie gemaakt? Hoe snel groei je per week? Het antwoord op deze kijkersvragen volgt in de Vragen van Kinderen.
VVK-Fototoestel+Behang Hoe werkt een fototoestel? En hoe wordt behang gemaakt?
VVK-Frisdrankautomaat+Kopieermachine Hoe werkt een frisdrankautomaat. En hoe kopieert een kopieermachine? Bart en Margreet geven het antwoord op deze kijkersvragen.
VVK-Gapen+Bliksem Waarom moet je eigelijk gapen? En gapen dieren ook? Margreet zoekt het uit!
VVK-Giraffe+Scheepvaart Hoe wordt een giraffe geboren? Hoe kan het dat een schip van staal blijft drijven?
VVK-Glow In The Dark+Rits Vandaag geeft Het Klokhuis weer antwoord op twee brandende kijkersvragen. Waarom geven 'glow in the dark' sterren licht in het donker en hoe werkt een rits?
VVK-Grijs Haar+Moedervlek Blond haar, rood haar, zwart haar, bruin haar...en grijs haar. Als we ouder worden, krijgen we allemaal grijs haar. Maar hoe kan dat eigelijk?
VVK-Helium+Plakband Krijg je nou echt een hoge stem als je helium inademt? En hoe kan het dat sommige soorten plakband aan een kant plakken? Margreet geeft het antwoord op deze kijkersvragen.
VVK-In Nemo 1-Helium+Zweet Het Klokhuis heeft in Nemo een paar speciale afleveringen met publiek opgenomen van de Vragen voor Klokhuis. Klaas geeft antwoord op twee kijkersvragen. Waarom krijg je een hoog stemmetje als je helium inademt? En waarom zweet je tijdens het sporten? Bill en Will zijn ook van de partij. Bill krijgt ‘Macho-Voice’ tegen z’n hoge stem en hij gaat zweten voor het goede doel.
VVK-In Nemo 2-Echo+Hoogspanningskabels Dolores geeft in NEMO antwoord op twee kijkersvragen. Hoe maak je bij een zwangere vrouw een echo, en hoe kan het dat vogels op hoogspanningskabels kunnen zitten, zonder onder stroom te staan. Bill en Will zijn ook weer van de partij.
VVK-In Nemo 3-Winden+Waaien Bart geeft in NEMO antwoord op twee kijkersvragen. Waarom laten we winden? En hoe komt het dat het waait? Bill en Will zijn ook van de partij. Zij spelen een raar potje blaasvoetbal.
VVK-Inkt+Klonen Komt inkt uit je vulpen van een inktvis? En wat is klonen nou precies? Het antwoord op deze vragen komt in de Vragen van Kinderen.
VVK-Italiaans IJs+Scheten Het Klokhuis geeft antwoord op ingewikkelde kijkersvragen.
VVK-Kameleon+Helicopter Het Klokhuis geeft weer antwoord op moeilijke kijkersvragen.
VVK-Ketchup+Kietelen Dolores geeft antwoord op de vraag hoe ketchup wordt gemaakt. Ze gaat naar de ketchupfabriek en ontdekt daar enorme ketels met tomatenpuree. Maar hoe wordt die puree nou ketchup? En waarom moet je niet lachen als je jezelf kietelt? Ernst weet het antwoord.
VVK-Kietelen+Fietsnaaf Waarom moet je wèl lachen als een ander je kietelt, en waarom niet als je jezelf gaat kietelen? Het antwoord krijg je in de Vragen van Kinderen.
VVK-Kijkcijfers+Slak Je hoort wel eens wat over kijkcijfers, maar wat zijn dat nou precies? En hoe worden kijkcijfers gemeten?
VVK-Kip-Ei+Huisstof Een scharrelkip legt wel zes eieren per week. Maar hoe doen ze dat en waarom eigelijk? Margreet geeft antwoord op deze vragen.
VVK-Kleuren CD In de Klokhuisvragenrubriek wordt weer antwoord gegeven op een paar brandende vragen van kijkers.
VVK-Knikkers Hoe worden glazen knikkers gemaakt? Je komt het te weten in de Vragen van Kinderen.
VVK-KNO-arts 2 Hoe plaatsen ze buisjes in je oren. Ernst krijgt het antwoord van een echt KNO-arts in de vragenrubriek Vragen voor Klokhuis.
VVK-Kogelwerend Vest Hoe kan een dikke laag stof van sterk garen een kogel tegenhouden? In de Vragen van Kinderen het antwoord op de vraag hoe kogelwerende vesten worden gemaakt en getest.
VVK-Krasloten+Chinees Toetsenbord In de Vragen van Kinderen geeft Het Klokhuis weer antwoord op twee lastige kijkersvragen. Hoe worden krasloten gemaakt? En hoe ziet een Chinees toetsenbord eruit?
VVK-Kroepoek+Gitaar Hmmm, lekker kroepoek bij je bordje rijst. Maar hoe wordt kroepoek eigelijk gemaakt? Margreet legt het uit!
VVK-Luchtalarm+Spekkies Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur gaat het af...het luchtalarm. Maar hoe ziet zo'n alarm eruit en hoe werkt het?
VVK-Magnetron Hoe werkt een magnetron? Bart legt het uit in de Vragen voor Klokhuis. Natuurlijk doet hij een paar leuke magnetronrproefjes. Wat gebeurt er als je een aardappel met spijker blootstelt aan microgolven.
VVK-Nemo-Special In het kader van de Wetenweek een bijzondere Vragen van Kinderen vanuit NEMO in Amsterdam met spectaculaire proeven. Zo wordt een speciaal gecomponeerd muziekstuk uitgevoerd met behulp van een menselijke stroomketen. En er wordt geprobeerd om twee vacuüm gezogen Maagdenburger halve bollen van elkaar te trekken. Zal het lukken?
VVK-Ozonlaag+Broeikaseffect Wat is de invloed van de ozonlaag en het broeikaseffect op aarde. Het antwoord krijg je in de Vragen van Kinderen.
VVK-Pacemaker+MRI-scan Antwoord op twee medische kijkersvragen: hoe werkt een pacemaker en hoe wordt een MRI-scan gemaakt?
VVK-Putje Loopt badwater bij ons nu links- of rechtsom het putje in? En hoe zit dat in Australië? Margreet pakt haar koffers en zoekt het uit in de Vragen van Kinderen.
VVK-Rampensirene Hoe werkt de rampensirene? Ernst zoekt het uit in de Vragen van Kinderen.
VVK-Rode Ogen+Gapen Waarom krijg je rode ogen als je met flitslicht een foto maakt? En waarom gapen we eigenlijk? Bart geeft antwoord op deze kijkersvragen.
VVK-Rookmachine Vandaag in Vragen van Kinderen antwoord op de vraag: Hoe werkt een rookmachine?
VVK-Rookmelder Het Klokhuis geeft antwoord op een brandende kijkersvraag: hoe werkt een rookmelder?
VVK-Sketchstudio Hoe is de SketchStudio gemaakt? Een kijkje achter de schermen bij de Klokhuis webredactie. Om zelf een sketch te maken ga je naar Doe en klik op SketchStudio.
VVK-Slechte Adem+Pasta Weer een vraag van een kijker. Charlie vraagt zich af waarom je 's ochtends uit je mond stinkt terwijl je 's avonds je tanden hebt gepoetst. Ernst legt het uit.
VVK-Spiegel 1 Waarom kan je jezelf zien in de spiegel? Margreet geeft antwoord op deze kijkersvraag.
VVK-Spinnen+Afstandsbediening Weer twee antwoorden op twee brandende kijkersvragen. Hoe spint een poes? En hoe werkt een afstandsbediening?
VVK-Spinnenweb+Bloemblaadjes Waarom plakt een spin niet vast in z'n web en andere insecten wel?
VVK-Spoorstenen+Puistjes Hoe komen spoortstenen tussen de rails? Hoe ontstaan puistjes? Je komt het te weten in de Vragen van Kinderen.
VVK-Stickers+Gum Hoe worden stickers gemaakt? Bart komt het te weten bij de stickerfabriek en de stickerdrukkerij. Dolores geeft antwoord op de vraag hoe je met een gummetje potlood kan uitvlakken. Hoe zien gumsnippers eruit onder de microscoop.
VVK-Stoomstrijkijzer Een stoomstrijkijzer is een apart geval: want elektriciteit en water in één apparaat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Dolores laat zien waarom we toch veilig kunnen strijken en geeft gelijk antwoord op de vraag: hoe werkt een strijkijzer?
VVK-Urine+Reportagewedstrijd Er zijn vragen waar niemand antwoord op weet. Dan kan je natuurlijk altijd terecht bij de vraagbaak van Het Klokhuis: de Vragen van Kinderen. Vandaag: Hoeveel urine kan er in je blaas? Verder: 'Special Effects', de reportage van Timo en Lisa Hensen (de publiekswinnaars van de reportagewedstrijd).
VVK-Vrachtwagen Besturen Het besturen van een vrachtwagen is best lastig. Waarom? Je komt het te weten in de Vragen van Kinderen.
VVK-Waddeneiland Het Waddeneiland verplaatst zich langzaam. Hoe kan dat? Margreet legt het uit in de Vragen van Kinderen.
VVK-Zoemen+Mieren In de zomer hoor je het veel, zoemende wespen en bijen. Waarom zoemen die beestjes eigelijk en hoe doen ze dat?
VVK-Zon-Maan Komt de zon nou echt precies op in het westen? En volgt de maan je nou echt als in de auto zit? Je komt het allemaal te weten in de Vragen van Kinderen.
VVK-Zweefvliegtuigje In De ruimte Zweeft een speelgoedzweefvliegtuigje ook in de ruimte? Speciaal voor Het Klokhuis geeft astronaut André Kuipers vanuit het Internationale Ruimtestation antwoord op deze vraag.
Wadden Ernst gaat wadlopen. Samen met iemand van de Waddenvereniging kijkt hij welke diertjes allemaal in de slibbanken verstopt zitten.
Walvissen Wat en hoe eten walvissen? Hoe communiceren ze? Waarom wordt er op ze gejaagd, terwijl een groot aantal walvissoorten bijna uitgestorven zijn? Het Klokhuis gaat op onderzoek uit.
Waterpolo Ernst denkt dat bij waterpolo alles is toegestaan. Maar hij ontdekt dat er toch wel wat waterpoloregels bestaan. En wat gebeurt er toch allemaal onder water?
Waterstof Auto rijden is niet goed voor het milieu. Maar Bart weet in Duitsland een milieuvriendelijke auto te vinden die op waterstof rijdt. Hoe kan dat en wat is waterstof precies? Bart gaat naar de waterstofdeskundige en naar de autofabriek van de waterstofauto.
Waterwinning Waar komt ons drinkwater vandaan? Monique komt het te weten bij een waterzuiveringsinstallatie. Het water wordt daar gezuiverd met behulp van dieren.
Weeskinderen Kinderen van wie allebei de ouders niet meer leven, noem je weeskinderen. Margreet ontmoet de twaalfjarige Tom. Hij is wees vanaf z’n achste. Hij vertelt aan Margreet wat het voor hem betekent om wees te zijn en wie er nu voor hem zorgen.
Weidevogels Klaas trekt met onderzoekers voorzichtig over drassige weilanden. Ze gaan op zoek naar weidevogels. Waarom worden weidevogels geringd?
Werkplaats Kunstenaars ontwerpen soms beelden of andere kunstwerken die ze niet in hun atelier kunnen maken. Dan kunnen ze terecht bij de kunstwerkplaats.
Westerbork In kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog joden, zigeuners en verzetstrijders opgesloten. Een overlevende vertelt hoe angstig en zwaar het leven in het kamp was.
Westerkerk De Amsterdamse Westertoren is een van de meest bezongen torens van ons land. Hoog tijd dat Dolores deze bekende plek eens gaat bezoeken. Ze bespeelt zelfs het carillon.
Western Dolores trekt cowboykleren aan, klimt op een paard en krijgt een lesje Westernrijden. Om te zien hoe het echt moet gaat ze ook nog naar het Europees kampioenschap Westernrijden.
Wetenschappelijk Illustrator Biologen laten het liefst insecten of dieren nateken. Wat voor technieken zijn er om deze wetenschappelijke illustraties te maken en waarom maken ze niet gewoon een fotootje?
Wielerwedstrijd De Amstel Gold Race is de enige echte wielerklassieker van ons land. Hoe maak je van zo’n koers een live tv-uitzending? Bart volgt de cameramensen op de motor en in de helikopter. Hij bezoekt het grondstation waar alle live-verbindingen tot stand komen. Regisseur Martijn Lindenberg legt uit wat hij doet met alle beelden en Bart hoort van commentator Mart Smeets hoe hij een massasprint verslaat.
Wijnoogst Ernst gaat in Zuid-Limburg naar wijngaard ‘De Apostelhoeve’. Hij komt precies te weten hoe je van druiven een lekker Hollands wijntje maakt. Het juiste oogstmoment, de druivensoort en de wijze van persen zijn smaakbepalend.
Wildwater Kano Dolores gaat naar de wildwaterbaan in Zoetermeer. Hoe krijg je die enorme stroming? Hoe zet je een parcours uit? Ze doet een wedstrijd met de Nederlands kampioen wildwater varen.
Wildwatervaren Wildwater-kajakken en Freestyle-kajakken zijn er voor de echte watersportfreaks. Je moet wel verstand hebben van wildwatergebarentaal en kunnen eskimoteren.
Wind Rond de aarde zijn luchtdrukverschillen. Gewapend met barometer en vlag legt Dolores uit hoe door al die hoge en lage druk windstromen ontstaan. Ze gaat zelfs een hoge KNMI-meetmast op.
Windmolens Op Zee Voor de kust van IJmuiden wordt een groot windmolenpark gebouwd. Hoe bouw je windmolens midden op zee? Dolores vaart met een bootje naar de montageplaats. Daar worden de windmolens per onderdeel op spectaculaire wijze op zee in elkaar gezet.
Woestijn Woestijnen zij de droogste en heetste gebieden die je op aarde kan vinden. Toch zijn er planten en dieren die in deze brandende hitte met weinig water kunnen overleven.
Wolken Hoe hoog wolken hangen, en hoeveel water erin zit kan je meten. Handig voor het maken van de weersverwachting. Erwin Krol laat allerlei wolkenpartijen zien en legt uit hoe regen ontstaat.
Wonen Met Water Het water is de grootste vijand van ons land: de kans is groot dat er in de toekomst wel eens overstromingen zullen zijn. Maar daar kan je natuurlijk ook handig gebruik van maken. Bart ontdekt allerlei vormen om te wonen met water. Zoals wooneilandjes van piepschuim, een drijvende stad en zelfs amfibische huizen, geschikt voor land en water! Bart wil wel ‘zo’n huisje aan de verkeerde kant van de dijk’!
Wushu Wushu betekent in het Chinees krijgskunst en is een verzamelnaam voor allerlei Chinese vechtsporten. Een wereldkampioen Wushu demonstreert bewegingen, sprongen en basisstanden.
Yvon Spee
Zaaien Bijna alles wat we eten komt van het land. Zaden zijn dan ook de bron van ons voedsel. Hoe komt de akkerbouwer aan goed zaaigoed en wanneer en hoe wordt er gezaaid?
Zaanse Schans De Zaanse Schans is een bijzondere woonwijk. Want alle huizen zijn er niet gebouwd, maar naar toe verhuisd. Waarom moesten al die mooie groen huizen verplaatst worden?
Zeehond Ernst gaat naar de zeehondencrèche in Pieterburen. Het is een soort ziekenhuis voor zeehonden. Er worden vooral babyzeehondjes, de zogenaamde ‘huilers’, opgevangen.
Zeehondentelling De zeehond is het grootste roofdier van ons land. Monique gaat deze jagers in Ecomare van dichtbij bekijken. En ze vliegt boven het wad om zeehonden te tellen.
Zeeleeuwen In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp leeft een zeeleeuwenfamilie. Een aantal gaat verhuizen naar de dierentuin van Hong Kong. Hoe verhuis je een zeeleeuw? DJ Tosto ziet een gat in de markt: hij wil een reisbureau voor zeeleeuwen beginnen.
Zeevaartschool Wie zeeën en oceanen als werkterrein wil moet eerst naar de zeevaartschool. Bart ziet hoe met een simulator en een opleidingsschip de studenten worden klaargestoomd voor het echte werk op volle zee.
Zeilmaker Een zeilmaker is eigenlijk een soort kleermaker. Alleen maken ze in de zeilmakerij een maatpak voor zeilboten. Maar het maken van een zeil is niet een kwestie van even een lapje stof onder de naaimachine leggen.
Zijspancross Ernst is voor één keer bakkenist bij meervoudig wereldkampioen zijspancross Daniël Willemsen. Hij merkt dat zo’n bakkenist meestuurt en heel belangrijk is voor het evenwicht van de zijspan. En dat je van crossen ook heel erg moe en een beetje vies wordt.
Zink IJzer gaat roesten als het in aanraking komt met water en zuurstof. Maar als je metalen verzinkt krijg je een prima beschermingslaag tegen roest. Maar hoe krijg je uit zinkerts pure zink? Dolores komt het te weten in de zinkfabriek.
Zon De zon is onmisbaar voor op het leven op aarde. De aarde zou zonder de zon koud, kil en onbewoonbaar zijn. Hoe groot is de zon, hoe werkt de zon, en hoe ver staat de zon bij ons vandaan? En wat maakt de zon zo ongelofelijk heet? Bart komt alles te weten over de enige ster van ons zonnestelsel.
Zonneracewagen De studenten van de TU-Delft hebben in één jaar tijd een supersnelle raceauto gebouwd. De auto rijdt alleen op zonne-energie. Dolores neemt een kijkje in de garage van deze bijzondere zonneracewagen. En ze rijdt een rondje mee op de testbaan. Hij haalt 170 kilometer per uur!
Zorgvlied Onze laatste rustplaats heeft steeds veranderende mode, regels en rituelen. Monique laat op begraafplaats Zorgvlied de verschillen zien tussen graven van vroeger en nu.
Zuurkool Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Monique laat in de zuurkoolfabriek zien hoe van witte kool de zure kool wordt gemaakt.
Zwaartekracht Ernst doet een paar zwaartekracht-proefjes op de grond. Daarna herhaalt hij ze tijdens een paraboolvlucht, in gewichtsloze toestand. Zullen de resultaten verschillend zijn?
Zwarte Sneeuw Tot begin vorige eeuw moesten kinderen in ons land nog werken onder vaak zware omstandigheden. Het boek ‘Zwarte Sneeuw’ gaat over kinderarbeid in de Limburgse mijnen.
Zwemmen Voor topzwemmers staat een heel begeleidingsteam klaar. Er komen zelfs wetenschappers aan te pas om nog harder te zwemmen. Maar voor records moet ook gewoon keihard getraind worden.